Великденски ястия

action_check2-4Възкресението Христово е велико събитие – доказателство за безсмъртието на вярата в доброто и любовта. В много страни празника се нарича Пасха. Това название  произхожда от еврейския празник Пасха – деня, в който се извършило разпятието. Този празник се отбелязвал по време на първото пълнолуние в  началото на пролетта. Великден също е определен според това условие през 325г. От това зависи и преместването на празника в различно календарно време.

action_check2-4Китайците боядисвали яйца още преди 4000 години. Това правели в началото на април. Този обичай се превърнал през столетията в  символ на плодовитостта. От 224 г. у римляните също се появява обичай, да се изпращат боядисани яйца на близки и познати в знак на уважение. В Германия пъстро боядисани яйца започват да правят едва през 1553 г.
Боядисването на яйцата по правило се извършва в четвъртък, преди Великден. Първото яйце трябва да бъде червено – цвят с особена сила, символизиращ кръвта на Исус Христос.

action_check2-4На великденската трапеза задължително присъства агнешко, козунаци, варени яйца и зелени салати. Пригответе традиционни ястия, подредете празнична обстановка. Така и вие и семейството ви ще усетите, че е празник различен от другите!

Вижте рецепти за великденски ястия

http://www.dsp-momicheta.com/