Евтино решение за градски wireless мрежи: Nanostation

nanostation-image-thumb2-1 Представям ви едно найстина добро и завършено решение за изграждане на безжични мрежи от типа точка до точка (PtP) и точка към много точки (PtMP). Фирмата производител Ubiquiti Networks предлага вариант на 2.4ghz и на 5 ghz съответно под имената Nanostation2 и Nanostation5, като останалите характеристика са на практика едни и същи. Ето накратко и най-съществените от тях:

Processor Specs: Atheros AR2315 SOC, MIPS 4KC, 180MHz
Memory Information: 16MB SDRAM, 4MB Flash
Networking Interface: 1 X 10/100 BASE-TX (Cat. 5, RJ-45)Ethernet
Wireless Approvals: FCC Part 15.247, IC RS210
RoHS Compliance: Yes
TX Power: 26dBm, +/-2dB
RX Sensitivity: -97dBm +/-2dB
Antenna Integrated: 10dBi Dual Pol + External SMA
Outdoor Range: over 15km
TCP/IP Throughput: 25Mbps+
Max Power Consumption: 5 Watts
Power Supply: 12V, 1A (12 Watts). Supply and injector included
Power Method: Passive Power over Ethernet (pairs 4,5+; 7,8 return)
Operating Temperature: -20C to +70C (optimized for hi-temp)
За по-подробна информация: Ns2 спецификации | Ns5 спецификации

Това, което прави устройството универсално за използване е дизайнът му за външен монтаж, които позволява да извадите устройството от кутията и да го конфигурирате и монтирате буквално за минути, без да се притеснявате за влиянието на външните метерологични условия (изробвано е). Не е проблем набавянето на подходящи антени, т.к. самото устройство е и Антена и то с двойна поляризация, която се управлява софтуерно. Интерес представлява и възможността за използване на Adaptive режима (Adaptive Antenna Polarity (AAP) Technology), който сменя динамично и двете антени, за да преодолее шума в радио средата. Все пак е предвидена опция и за външна антена, в случай на специфични нужди.

Операционна система AirOS е лесна и интуитивна за използване и предлага доста опции за настройка, както и тулове за диагностика като Speed test, Site Survey, също така графики на трафика преминаващ през различните интерфейси и др.

airos-obsht-thumb airos-linksetup-thumb

За по напредналите потребители и любителите на финните настройки NS предоставя следните възможности:

  • Корекция на мощността на излъчване (Output Power)
  • Корекция на ACK timeout – важно за по-дългите трасета.
  • Широчина на канала – позволява работа при режим Turbo, примерно ако AP-то е Микротик и искате съвместимост
  • Channel Shifting – използване на нестандартни канали

По мое мнение устройствата са подходящи за следните цели, като тук давам примери от моята практика, главно с NS5 – понеже те работят по-добре в градски среди, където спектъра 2.4 ghz е отдавна изчерпан. Но съм сигурен, че при устройствата на 2.4 ситуацията ще е същата.

  • трасе от точка в мрежата (ЛАН сегмент) до краен клиент, до който няма как да се стигне по друг начин (максимален капацитет 25 Mbps)
  • трасе от точка в мрежата до няколко крайни клиента в даден район (Point to multipoint решение) – имам такъва работещ вариант при който 1 NS конфигуриран като ap-wds лъчи към 3 клиентски, конфигурирани като station wds разположени на около 2-3 км от ap-то под ъгъл 30 градуса. Нося около 20 Mbit-а общо, като разбира се ограничавам при всеки клиент UL/DL скоростите за да не може един да запуши целия капацитет
  • NS5 или NS2 да се използва като CPE устройство (само при крайните клиенти) а ap-то да е Микротик базирано за да предоставя повече капацитет. Имам и такова решение, което работи вече близо 6 месеца без отказ. Важното тук е да се отбележи, че NS не поддържа Nstream протокола на Микротик и ако искате да се съвместят устройствата, то това трябва да се изключи.

В заключение мога със сигурност да кажа, че най-после на пазара на wireless устройства се появи едно евтино и напълно завършено устройство, което задоволява поне 50% от нуждите на пазара. Фирмата производител продължава да работи върху усъвършенстването на продукта чрез своя форум и wiki базата. Струва си да бъдат изпробвани.

Посетете също така:

Сайта на Ubiquiti Networks

За повече информация посетете блога на автора: Блог за мрежи, размисли и полезни неща.