ЕК планира по-строг контрол на личните данни в социалните мрежи

PR Kernel

Органите по интернет сигурността в Европа се прицелват в политиката на „отвореност” на Facebook, която позволява на потребител от трета страна да създава приложения за другите потребители, ползвайки тяхна лична информация. Властите, занимаващи се с интернет сигурността смятат, че трябва да се въведат по-строги регулации за всички социални мрежи.

Financial Times съобщава за непубликуван доклад, разработен от „работна група по член 29” – регулатора за защита на личните данни на Европейската комисия. В него се призовава за засилване на контрола над социалните мрежи като Facebook, които предоставят потребителските данни на разположение на маркетингови експерти и стратези. Уеб сайтове като MySpace и Twitter също позволяват на маркетингови стратези да създават приложения за потребителите, понякога за сметка на личния им живот.

В доклада се казва, че не само специалистите по маркетинг но и дейността на IT специалистите, които се опитват да достигнат до потребителите трябва да са обект на Органите по интернет сигурността в Европа Под контрола ще попаднат дори потребители на високо ниво – приятели, както и знаменитости и търговски марки непознаващи своите фенове. Член 29 е предназначен да послужи като ориентир на индивидуални регулатори. Той е бил одобрен от политиката на пропагандьорите в САЩ. Марк Ротенберг, директор на Център за защита на информацията по електронен път – Вашингтон, казва за FT: „Ние сме обезпокоени от възможността, че трета страна може да използва лични данни” Ротенберг казва, че има малко данни колко от информацията в социалните медии попада в ръцете на маркетинговите стратези. Във връзка с доклад 29 Facebook излезе със становище, че онлайн индустрията се нуждае от нови насоки и идеи, които биха направили интернет страниците им по полезни за нуждите на потребителите. От Facebook заявиха: „В становище, издадено от член 29, работната група по социални мрежови услуги е важна стъпка в осигуряването на индустрията с практически указания за операциите им в ЕС. „Това сега ще трябва да бъде оценени по-подробно с всички компании с услуги в тази област.“