Какви са ползите за здравето от туристическите преходи?

Днес все повече и повече хора приемат туризма и планинските преходи като средство за здравословен живот. И тези тенденции са актуални в цял свят. Но замисляли ли сте се някога какви наистина са ползите за здравето от туризма? Наистина ли има такива? За абсолютно всеки човек ли е полезна тази дейност или има някаква възрастова граница? Само за физическото здраве ли е полезно това или и за психическото?

Това са въпроси, които изникват в съзнанието ни и ако някой търси отговор на тях, въпреки че повечето от тях са субективни що се отнася до степента от ползата, то отговорът им би бил положителен. Повечето хора ще кажат: “Да, има безброй ползи за здравето.” Без съмнение това е така. Варирайки от психическо разтоварване от натрупаното напрежение в работата, до намаляване вероятността от настъпване на инфаркт.

Докато много от видовете спорт и спортни дейности изискват специална екипировка, за да започнете, туризмът е относително доста по-опростен в това отношение. Буквално всеки може да обуе чифт обувки, да сложи два сандвича в раницата си и да излезне сред природата на чист въздух. Красивите гледки, достъпността и разнообразието от възможности и маршрути правят преходите в планината атрактивни за хора от всички възрасти, всички нива на физическа подготовка и социални прослойки. С някои изключения, туризмът не изисква никакви специални умения.

Преходите в планината ни позволяват да поддържаме тялото си в добра физическа форма като вървим. Това е едно много добро упражнение. То укрепва както физическото, така и психическото ни здраве и списъкът с предимствата му е безкраен. Ходенето сред природата се счита за една от най-добрите форми за тренировка на вашето тяло. Имате възможността да прекарате малко време с Майката Природа и да се заредите с положителни емоции. Всеки може да намери подходящ за собствените си възможности маршрут, по който да поеме. И за разлика от другите спортове, всеки може сам да определи границите, в които да извършва тази дейност.

Много проучвания показват, че туризмът е отличен начин да свалите няколко излишни килограма и да подобрите общото си здраве. За това не е необходимо непременно да изпълнявате сложни и тежки упражнения, а само едно бързо ходене от няколко минути може да е повече от достатъчно за целта. Най-добре е да вървите с високо темпо от 30 до 60 минути 3 – 4 пъти в седмицата. Но дори ходенето с бавно до умерено темпо може да има както краткосрочни, така и дългосрочни ползи. А според някои организации, няма да намерите по-добър начин от ходенето за това да свалите излишните килограми. Резултатите ще бъдат много по-трайни и приятни от всякаква диета или режим за отслабване.

Що се отнася до изброяване на предимствата от преходите в планината, то тогава списъкът би бил безкраен и би се простирал от ползи за психическото здраве, свалянето на излишни килограми, превенция срещу сърдечни заболявания, намаляване на високо кръвно налягане, подобряване на умствените възможности, намаляване на процесите на стареене, превенция срещу остеопороза, диабет, до облекчаване на болки в гърба, които са се превърнали в нещо като епидемия в днешния модерен свят и разбира се много други. И накрая, но не на последно място, това е дейност, която не струва скъпо и можете да я практикувате заедно с приятелите и семейството си, като по този начин ще имате възможността да прекарате част от така оскъдното ви време с тях.