Монетизация на блог или сайт – Гугъл адсенс

В интернет пространството има много пари които отиват за рекламна дейност и популяризиране на продукт или услуга. Един от начините да печелите от вашият сайт/блог или така наречената монетизация е да се регистирате към Гугъл адсенс и сложите рекламите, които ви предоставят. Вие печелите тогава когато ваш потребител прояви интерес и посети сайта, който вие рекламирате. Най-лесният и безплатен начин да започнете и проверите вашите умения е да регистрирате блог в платформата на Гугъл – Блогспот. Там ви трябват минимални познания за да започнете пъврият си блог. Има и достатъчно добри форуми, чийто читатели могат да ви помогнат в началните стъпки. Следва набиране на потребители и редовни посетители, които трябва да спечелите с работа по сайта/блога си, популяризация по търсачки и директории търсене на партньори и т.н. Всекидневното обновяване на сайта/блога ви ще ви носи много добри дивиденти в течение на времето, съответно колкото по-популярен е, толкова повече ще печелите от него.

Идва неминуемия въпрос – колко ще спечеля от Адсенс ?

Това е редица от фактори, които пряко влияят на печалбите ви:

1. Посещаемоста на вашият сайт/блог – колкото повече , толкова по добре.

2. Цена на посещение – това е променлива величина, тя се влияе от рекламодателите  и цените, които дават на посещение.Зависи много от съдържанието на страницата и езика.

3. Разположение на рекламите по сайта/блога ви.

Посещаемост на сайта/блога ми

Да обърнем внимание на посетителите.Става ви ясно, че ако имате 100 посетителя то едва ли повече  от 10 ще се заинтересоват от рекламата, която върви в сайта/блога ви. Ако имате 1000 ситуацията е друга нали ? Ами 5 000 ? Потребители може да набирате от стотици места от интернет, пишете интересни статии, публикувайте по социални мрежи, сложете си подписа във форумите, в които пишете.Спечелете си аутидория от посетители и ги радвайте с нови и нови неща всекидневно.

Цена на клик

Колко е цената на клик? Сумата която получавате от един клик може да варира от няколко цента до някой друг долар. Предлагам ви няколко варианта да намерите най-скъпата дума за вас:                7search.com – имат класация за 100-те най-добре платени думи ( но това е в тяхната програма )
wordtracker.com – може би най-добрия инструмент за намиране на най-скъпата дума. И запомнете, че колкото и пари да печелите от посещение на рекламна позиция, трябва да имате посетители, които да се заинтересоват от нея.

Разположение на рекламите

Самото разположение е от изключителна важност, за да имате успешна Адсенс кампания. Има така наречените „горещи зони“ , където най-често се посещават от потребителите.  Можете да проверите съветите които дават от Гугъл адсенс или вещите в занаята и да се ръководите от тях.

автор: Николай Николов