Нещата, които искам да направя през живота си

Днес попаднах в един от сайтовете за губене на време на списък на тема: „Нещата, които искам да направя през живота си”.

Цели 100 фантастични неща, които било задължително да направиш. Някои съм направил вече, други определено не са ми интересни. Приех списъка с лека насмешка, защото някои от нещата наистина бяха пълна фантазия и служеха просто да допълнят бройката до 100.

Помня един мой списък с желания. Пазя го още някъде из нещата си. Няма смисъл да го гледам. Знам какво пише в него наизуст. Всъщност списъкът не е само мой. Писахме го заедно с жена с която мислехме, че ще сме заедно до края. Не се получи.

Остана само списъкът. Нещата естествено не са изпълнени.

Бяха писани за двама.

Не съм писал повече такъв списък. Винаги съм знаел, какво искам да направя и съм се стремял да го осъществя. Не винаги съм успявал, но не правя трагедии от това. Опитвам отново.

Докато четях списъка в сайта, обаче реших ,че имам нужда от такъв списък. Само, че не за нещата, които искам да направя, а за нещата, които се надявам никога да не ми се случат.

Нещата, които Не искам:

-НЕ искам да остарявам.

Не физически. Това се случва с всеки. Природен закон без компромиси.

НЕ искам да загубя интерес към живота и да живея без да може да ме развълнува нещо. Само със спомените си. Не ме е страх от смъртта. Страх ме е от безмисленото съществуване.

-НЕ искам да загубя никого от близките си. Знам, че все някога ще се случва, но се моля тези мигове да се отдалечат, колкото се може по-далеч във времето.

-НЕ искам, ако някога пак срещна любовта, да я оставя да си отиде.

Каквото и да ми струва.

-НЕ искам никога повече да виждам отчаяние и мъка в детски очи. Децата са единственото нещо, за което мога да завидя на някого.

Детските очи са най-верния индикатор на света наоколо. Когато са тъжни, нещо не е наред с нас възрастните.

-НЕ искам никога да се налага да взимам решения за съдбата на друг човек. Дори, когато си мисля, че е за доброто на този човек.

-НЕ искам да оставам никога сам. Човек може да е сам и сред хиляди хора. Всеки има нужда понякога от това, но само за минута, час, ден. Иначе е наказание. Виждал съм такива хора.

-НЕ искам да предавам или да бъда предаден от приятел. Всеки сам избира приятелите и враговете си. Досега съм успявал с избора. Освен веднъж и Не искам да се повтаря.

-НЕ искам да правя компромиси със съвестта си. Всеки ден се съобразявам със мнението на хората, около мен и си намирам извинения да замълча за да не обидя някого , да не направя нещо, което мисля, че е правилно, но НЕ искам. НE искам да го правя повече!

Списъкът не е от 100 неща. Сигурно ще го допълвам с времето, но този път ще го чета всеки ден.

Защото това са нещата, които НЕ искам.

Владимир Иванов-кrizt

Сайт Нямам идея

Размисли

HTML Version:

Text Version:

Нещата, които искам да направя през живота си

Article Url: