Погледнете се без сълзи в огледалото, без диети

Четири съвета, за онези от вас, които не харесват тялото си.

Всяка трета жена по света е недоволна от фигурата си. При това най-много проблеми създава коремът (недоволните са 71 на сто), следват излишните килограми, закръглените бедрa, отпусната мускулатура. Ако трябва да бъдем откровени, някои от недоволните настина изглеждат отчайващо, но все пак това едва ли се отнася до всяка трета жена на света.

Психолозите твърдят, че проблемът се крие в отношението към собственото ни тяло. Мислите, че ако не се харесвате гола, това води до дискомфорт в интимния живот? Не сте права. Или по-точно недооценявате проблема. Не обичате голото си тяло – това винаги води до глобална ненавист към самата себе си, при това с всичките й последствия в професионалния, личния и социалния живот.

Съвет 1: Не говорете, че не харесвате тялото си
Не може да се отнасяте към тялото си като към идеал. За начало просто престанете да го правите на пух и прах. Лайтмотивът на разговорите в дамска компания е: „Ау, аз имам проблеми с фигурата“. Няма никакъв смисъл да споделяте за излишните си 7-10 килограма и това, че ханшът ви е прекалено широк. Само ще привлечете вниманието на околните към недостатъците си. И освен това по този начин вие зацикляте върху собственото си несъвършенство.

Правилното решение е да се откажете от тези беседи. Приятелката ви се оплаква, че краката й са дебели, препоръчайте и великолепен комплекс от упражнения, колежката ви се жалва от целулита, похвалете й новия крем, които сте купили. Запомнете – от днес нататък – нито една лоша дума за тялото си!

Съвет 2: Не се страхувайте от огледалото
Когато психолозите питат жените коя част от тялото си обичат най-много, най-често срещаният отговор е: лицето! Според тях това е така, защото именно него най-често гледаме в огледалото. Сработва ефектът на запознанството. Затова си струва да използваме тази особеност, за да обикнем голото си тяло.

Ще ви е необходимо голямо огледало, което да ви отразява в цял ръст. Всеки ден намерете няколко минути, за да останете сама и да се огледате добре.

Отначало това занимание може да се окаже доста мъчително. Главното е да не се отказвате от първия опит. След няколко дни ще свикнете със собственото си тяло дотолкова, че ще можете да го изучавате без излишни емоции. Постарайте се всеки път да намирате поне една приятна черта: Красива форма на бюста, особено симпатична бемка… Няколко седмици редовни занимания пред огледалото и вашето тяло ще предизвиква симпатия.

Съвет З: Не се сравнявайте с миража „Мис съвършенство“
Американски психолози са провели допитване сред две групи жени във връзка с отношението към собственото им тяло. Участничките в едната група са изучавали предварително снимки от „Плейбой“ и „Пентхауз“, а другите – не. И какво? Жените от първата група се критикували около два пъти повече. В това няма нищо чудно, те са се сравнявали с професионални модели.

Болшинството жени имат навика да се сравняват с манекени. Но дори и да се подлогите на невероятни диети, постигането на определени параметри е „мисия невъзможна“. Средният ръст на манекените е 175 см, ако вие сте по-ниска, каквото и да правите, не сте в състояние да пораснете с 10 сантиметра. Тънките кости също са дар от природата. Не се сравнявайте с манекените: винаги ще се намери по-висока и по-стройна от вас. А такава kато вас просто няма никъде. Обикнете своята неповторимост.

И още нещо. Според едно изследване на мъжката и женската представа за идеална фигура се оказва, че мъжкият идеал е минимум с един номер по-голям от този на нежната половинка.

Съвет 4: Светнете лампата, преди да правите секс
Пак психолозите твърдят, че страхът от секс на осветление е свързан с комплекси, свързани с фигурата. Ние ужасно се страхуваме, че несъвършенство на формите може да смути или дори да отблъсне партньора. А между другото, че сте се оказали в леглото с някого, е доказателство, че той ви харесва и с недостатъците – истински или мними.

Разбира се, някои детайли могат да се прикрият с облеклото. Но в крайна сметка той едва ли ви е възприемал някога като фотомодел.

Повярвайте: мъжът си представя тялото на жената още преди да не я е видял съблечена. И щом той вече е с вас, то фигурата ви го устройва напълно.

Това, което може да охлади страстта на мъжа, са стеснителността и сковаността, които са следствие от факта, че се срамувате от тялото си. Зрелището на събличащата се жена може да възбуди практически всеки мъж. Вярно е и обратното, стремежът да се скриете по-бързо под чаршафа не може да не го наведе на мисълта, че нещо не е наред.

Същото важи и за избягването на определени пози само заради това. Ако смятате, че точно тогава изглеждате зле, някои ще се разсмеят, ако им заявите нещо подобно, други ще се ядосат – но със сигурност ще развалите удоволствието от секса, при това и на двамата.