Практически съвети за отслабване

Как да отслабнем ефективно

За да намалите теглото си и да отслабнете, вие трябва да ядете здравословна храна, трябва да намалите консумацията на мазнини и въглехидрати и не на последно място трябва да спортувате. Предлагам ви няколко насоки за да постигнете тези цели.

1.Намалете като цяло количеството на храната, която ядете. Това не трябва да означава да гладувате обаче. Яжте 4-5 малки ястия всеки ден. По този начин кръвната ви захар няма да пада до нива, които да ви възпрепятстват от физически дейности.

2.Не използвайте храна от типа на бърза-закуска, McDonalds и други подобни. Правете вашите ястия от чисти съставки, които вие закупувате. Така вие контролирате всичко, което попада в организма ви.

3.Не яжте между основните хранения.

4.Всяко хранене е добре да включва някакъв плод или зеленчук. Те трябва да са в суров вид, или съвсем леко обработени.

5.Във всяко хранене също така е хубаво да присъства пълнозърнест хляб, бобени разстения, грах или картофи, като източници на въглехидрати и енергия. Добре е да разнообразявате, не използвайте само хляб и картофи за всяко ядене.

6.Фъстъците, бадемите, слънчогледовите семки, маслините и техните подобни съдържат много мазнини. Но тези мазнини, са от полезните за организма. Затова е хубаво да ги консумирате ежедневно, но разбира се без да се прекалява. Възможно е също така да увеличите приема на тези продукти, ако за сметка на това намалите хляба и другите източници на въглехидрати.

7.Не добавяйте много олио, маргарин, захар или други сладки сосове към храната ви.

8.Дори и малкото мазнини, които приемате трябва да са от натурален произход, необработени химически като зехтин, соево масло, слънчогледово масло или естествен бутер.

9.В идеалния случай, не би трябвало да консумирате сладки и газирани напитки, освен натурални сокове и то в умерени количества.

10.Намалете консумацията на алкохол. Причината е, че алкохола се превръща в мазнини във вашия организъм.

11.Драстично намалете консумацията на снакс, сладолед, торти, сладкиши, шоколади и разни такива подобни сладкарии. Знам, че е трудно но е в името на вашето здраве.

12.Не консумирайте много сол. Солта сама по себе си не ви прави дебели, но задърва повече вода в организма ви, а тази вода спомага за проблемите с наднорменото тегло. Когато отслабвате, на мястото на разградената мазнина отива вода, а намалянето на консумацията на сол ще спомогне тази вода също да напусне скоро организма.

13.Някои хора преяждат просто, защото нямат занимание. Намерете си някаква дейност, хоби или работа за да си запълвате свободното време.

14.Напънете се и правете физически упражнения поне през ден. Най-добре е да потренирате фитнес, за да набъбнат мускулите ви. Благоприятно влияние ще имат и спортовете за издръжливост на тялото, като бягане, колоездене, плуване. Те ще ви накарат да се чувствате по енергични. Не е лошо да пробвате и йога. Започнете с разходки сред природата, на чист въздух по 20-30 мин. дневно винаги, когато имате време, а през уикендите и за по-дълго.

15.Помогнете на вашето тяло да изгаря по-добре мазнините с витамини и минерали. Когато намалите храната, която приемате ще спаднат и витамините и минералите, така че това трябва да се компенсира с допълнителен прием, посредством някакви таблетки.

16.На пазара можете да намерите и доста натурални билкови продукти, които да ви помогнат в цялостния процес на отстлабване. Те имат следните ефекти: заменят липсващите витамини и минерали, помагат на тялото да изгаря по-ефективно мазнините, подобряват цялостното ви физическо състояние и се чувствате по енергични, намалят апетита.

Автор: Пламен Петков