Сглобяеми или монлитни къщи?

Сглобяемите къщи за разлика от традиционните монолитни се изработват от готови модули, които се сглобяват на място. Готовите модули могат да бъдат метални конструкции, дървени конструкции и др. Най- често се използва дървото, поради което голяма популярност придобива и другото им наименование “дървени сглобяеми къщи”.

Доказано е, че дървeният материал е достатъчно здрав и устойчив и ненапразно най-развитите страни в света го използват за строителство на сглобяеми къщи.

Малко хора знаят, че дървените сглобяеми къщи по нищо не отстъпват пред традиционното строителство, дори имат много предимства, някои от които са:

– материалите, които се използват за тях са екологично чисти; – изграждането им става по- бързо поради това, че е сведено до минимум мокрото строителство; – по-голяма използваемост на застроената площ; – по- добрата топлоизолация, което намалява разходите за отопление и охлаждане; – материалите се изработват предварително, което съкращава сроковете за строителство; – по- ниски цени, които не са за сметка на качеството и комфорта; – по- лесен и евтин ремонт на възникнали проблеми; – възможност за бърза и лесна реконструкция на вътрешните помещения; – възможност за изпълнение на разнообразни и модерни архитектурни решения без ограничения в квадратурата; – материалите, които се използват са много по- леки в сравнение с тези при монолитното строителство, което определя по- ниското тегло на сградата и респективно по- високата устойчивост на земетресения и др. природни бедствия;

Съвременните сглобяеми къщи доста се отличават от своите предшественици. В днешно време за изграждането на сглобяеми къщи се използват изключително качествени материали, с много добри показатели по отношение на изолационни свойства, издръжливост и естетичност.