Съвети за обзавеждането на стаята на бебето

Как да разпределим пространството в стаята на детето? Какви мебели трябва да изберем? Къде да прибираме играчките му? Ето ви едно ръководство за всичко, с което трябва да се съобразим.

Стаята на детето трябва да отговаря на две основни нужди: да спи и да разполага с място, където да играе спокойно и да държи играчките си. Затова, когато се обзавежда стая за детето, трябва да се вземат под внимание четири основни фактора: пространство, материали, цветове и форма на мебелите.

detskastaq
МАТЕРИАЛИ

Ако трябва да правим ремонт в стаята на детето, трябва да ги завършим два месеца преди раждането му. Стените се боядисват със специални бои за детски стая, които са естествени и нетоксични.
Подът може да е от паркет, въпреки че, когато детето започне да лази, ще трябва да се уверим, че няма трески, или от плочки, които не трябва да полираме прекалено много, когато детето проходи. За по-голяма сигурност, можем да сложим килим от естествени влакна в зоната, предназначена за игра.

ПРОСТРАНСТВО

Независимо от това дали стаята на детето е квадратна или правоъгълна, винаги трябва да има един кът, където детето да може да си играе. Според експертите, мястото, създадено за детето, трябва да е свързано с останалата част от дома, защото това му помага да разбере, че се намира в семейно обкръжение.

За предпочитане е светлината да не е директна, защото проекцията й е нагоре и отново пада със същия интензитет върху предметите. Може да се използват аплици за стена, а също и лампи, които да поставим на най-високите лавици в стаята, където детето не

достига. Трябва да поставим предпазители на контактите.

ЦВЕТОВЕ

Стените трябва да са боядисани, за предпочитане, в светли неутрални и пастелни тонове.
Предметите и мебелите пък могат да бъдат в по-наситени и живи цветове, което е много полезно за детето, защото му предлага различни визуални стимули.

МЕБЕЛИ

Мебелите трябва да са функционални и сигурни. Ъглите и ръбовете не бива да са опасни за дете, което лази. Трябва да нямат издадени ръбове. За креватчето и леглото има завивки, които предпазват от изпъкнали ъгли.

Не бива да купуваме мебели с неясен произход, а да се доверим на сериозни марки и производители.

КАК ДА ГИ РАЗПОЛОЖИМ?

Креватчето. Ако стаята има прозорци, би било чудесно детето да може да гледа навън. По отношение на мястото, най-добро е това, при което главата да сочи на север и краката – на юг. Скринът. Трябва да е снабден с механизми за блокиране на чекмеджетата. А и когато детето започне да се движи из стаята, би могъл да се ползва и за стълба.

Шкаф за преобличане. Ако често преобличаме детето в банята, по-практично би било да го оставим там, а не в стаята му.

ИЗИСКВАНИЯ, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ КРЕВАТЧЕТО

Има креватчета, създадени специално за първите месеци на детето. Този вид креватче трябва да бъде: Широко, за да не ограничава прекалено движенията му. С прегради, които да са поне с 30 см височина. С тапицирани краища. Със здраво и равно дъно. С дюшек, пълнежи и подплати, направени от проветриви материи. Що се отнася до креватчета, предназначени за по-големи дечица, те трябва да отговарят на следните изисквания Преградите трябва да са с минимум 60 см височина. Пръчките им да са на раязстояние между 4,5 и 6,5 см една от друга. Възглавницата трябва да е много ниска /около 2-4 см/. Свалящата се преграда трябва да има механизъм, който не позволява на детето да я мести. Подматрачната рамка трябва да е равна, твърда, да не се деформира и да може да се проветрява, да е с дървени ленти, от латекс или пружина.

Матракът трябва да е с подходящи размери. Идеалната му дебелина е от 8-15 сантиметра. Може да е от дунапрен, влакна, вълна, латекс или други материи, които позволяват проветряване. Важно е също да не бъде прекалено мек, защото костите на детето още не са калцирани и изискват твърда опора.

Виж още полезни съвети и идеи в Блога за мебели и обзавеждане

HTML Version:

Text Version:

Съвети за обзавеждането на стаята на бебето

Article Url: