Туристическата екипировка – съвети преди тръгване

Все повече и повече хора в днешно време се наслаждават на обикновените и здравословни дейности сред природата. Планинските преходи са достъпни за всеки и в същото време са един здравословен и разтоварващ начин да прекараш почивката или уикенда. И за това дори не е необходимо да се обръщаш към туристическа агенция.

Опитните планинари ще ви кажат, че всяка подробност е от значение, когато подготвяте оборудването си за път, особено що се отнася до палатката и другите неща за лагеруване. Подходящата екипировка и дрехи, подходящо и ергономично опакованата раница, позитивното настроение и добрата физическа форма – това са все елементи, които оказват влияние върху успеха на всеки един преход.

Най-важното нещо това са туристическите обувки. Качествените обувки ще ви служат по-дълго и ще ви отведат по-далече, от които и да било маратонки или други спортни обувки. Може да носите евтин панталон или стара блуза, но за хубави и надеждни обувки за планина не трябва да се скъпите и винаги трябва да си взимате най-добрите, които може да си позволите.

Много хора смятат, че якето е другата важна част от екипировката. Особено през студените периоди на годината. Подходящото за планинските условия яке може в действителност да се окаже истински животоспасяващо, ако сте го подбрали добре. Gore-Tex-овият слой ще ви защитава от студеното, мокро и ветровито време. Много от производителите на якета използват метода на слоевете в своите продукти, така че външният слой да предпазва от влагата и вятъра, а под него друг изолиращ слой да ви изолира от студа. Под външния слой може да носите дори някое модерно поларено яке или блуза, които през по-топлите месеци може да използвате за други спортни дейности.

Хубавата палатка е задължителна, ако планирате да нощувате в планината. Туристическите палатки може да бъдат използвани за защита от буря, ветрове, малки животни и насекоми. Заедно с палатката носете и спален чувал и изолираща постелка, която освен, че ви предпазва от влагата на земята, осигурява и малко повече удобство по неравната и повърхност.

Лекият и надежден туристически котлон е много по-лесен за използване, отколкото да разчитате на лагерен огън. А в нередки случаи може и да е забранено да се пали такъв в района, в който сте. Туристическите котлончета са нищо повече от малка газова бутилка и вентил с решетъчна поставка, върху която да поставите съда. Всичко това е малко и леко и не заема много място в раницата. По-скъпите модели имат дори електронно запалване, така че да не ви трябва кибрит или запалка, за да го запалите. Но все пак имайте едно наум и винаги си носете отделно и друга запалка или кибрит. Опитните планинари знаят защо, а и това няма да ви натежи.

За да се наслаждавате напълно на пътешествието ви сред природата, трябва предварително да се подготвите добре. Дори и малките грешки допуснати в избора на планинска екипировка, може да доведат до контузии или най-малкото до дискомфорт и неприятни преживявания. За това когато приготвяте багажа си, проверете всичко още вкъщи. Запалете котлона, вижте всичко изправно ли е и ако е нужно, отмятайте едно по едно нещата от предварително изготвен списък.