Авиокомпаниите си връщат старите нива на продадени самолетни билети

800px-whizzair-a320-200-lz-wza-leavesground-arp_

Международната асоциация за въздушен транспорт, на годишната си среща в началото на юни месец, призова браншовите синдикати да прекратят стачките си. Няколко големи авиокомпании търпят загуби от протести на свои служители, които настояват за промени в работните условия и по-високо заплащане. От асоциацията обясняват, че в тежкото икономическо положение, в което са поставени превозвачите исканията на екипажите са неизпълними. Авиокомпаниите търпят големи загуби, заради международната икономическа криза, затварянето на въздушното пространство над Европа и нарастващите разходи.

Стачните действия се изразяват в неизпълнение на част от полетите на засегнатите компании и се отразяват в големи загуби от непродадени самолетни билети. На фона останалите трудности, пред които са изправени големите превозвачи, това има почти пагубен ефект. От друга страна ако ръководствата отстъпят от позициите си това ще има още по-сериозен ефект, понеже това ще намали допълнително финансовата стабилност на компаниите.

Междувременно стана ясно, че индустрията е на път да започне да си възстановява загубите от предните години, заради възстановяващите се икономики в Америка и Азия. Покрай глобалната финансова криза от последните години много хора се отдръпнаха от въздушните превози и търсеха други алтернативи. В последните месеци обаче е отбелязан голям ръст в продажбата на самолетни билети и от асоциацията очакват връщане на нивата отпреди кризата. Изключени от розовата картинка правят авиокомпаниите на стария континент, които пострадаха най-сериозно от нарушенията във въздушното движение през април месец и се борят с, все още, нестабилното икономическо положение на континента.