Как се популяризира сайт?

Когато сте вложили време и старание в направата на вашия нов сайт и вероятно сте инвестирали средства за уеб хостинг и домейн име, идва време да покажете на света, че вашият сайт съществува. В тази статия ще обърна  внимание на няколко начина, които ще ви помогнат да популяризирате сайта си.

1. Редовно добавяйте ново съдържание

Първото и най-важно нещо, когато искате да имате високопосещавана интернет страница е да накарате  посетителите редовно да се връщат на нея. А единственото нещо, което може да ги накара да го направят е  обновеното съдържание. Ако обновявате редовно и вашите посетители ще ви посещават редовно. И обратното –  ако твърде дълго потребителят вижда все едно и също съдържание е много вероятно дори никога повече да не  посети вашия сайт.

От друга страна, колкото повече статии имате на страницата си, от толкова повече места ще могат други сайтове да  линкват към вас, което пък ще ви помогне в изкачването резултатите от търсачките.

Също така, обвновленията по съдържанието, които правите трябва да са стойностни, защото, ако го правите просто  заради самата идея да става често, ефектът е почти същият, като да не го правите. А, когато пишете качествен  материал вероятността някой да сложи линк към него се повишава неимоверно.

2. Линковете, които сочат към вашия сайт

Когато пуска нов сайт, всеки уебмастър се намира в положение на магазинер, току-що отворил новия си търговски  обект, в който влизат само случайно минувачи. За да не се получава това е добре да добавите вашия сайт по  социалните мрежи и уеб директориите. Лесно и безболезнено можете да започнете от тук.

Напишете няколко качествени статии и ги качете в съответните артикъл директории (като тази) и оттам също ще  привлечете трафик. Също така ще има хора, които да харесат вашата статия и да я качат на някой техен сайт, от  където също може да привлечете трафик.

3. Коментирайте в сайтове сходни по тематика с вашия

Намерте сайтове, близки по съдържание и публикувайте смислени и полезни коментари. Така възможността да  привлечете нови и постоянни посетители е доста голяма. А пък, ако усърдно публикувате умни и съдържателни  неща, можете да направите впечатление на webmaster-a и дори да линкне към вас.

4. Взаимодействайте с читателите си

Когато някой напише коментар не бездействайте, а му отговорете. Или дори можете да посетите сайта на  потребителя, който е коментирал и да напишете коментар на неговия сайт. Ако пък сте получили email от някой ваш  посетител, постарайте се да му отговорите възможно най-бързо и бъдете учтиви. Това прави много добро  впечатление, защото все пак някой си е отделил от времето да се свърже с вас, и ако не получи отговор не е  приемливо.

5. Изберете ниша и се придържайте към нея

Доста е забавно да си публикувате каквото ви хрумне и да има „от всичко по малко“, но надали ще имате  посетители, които едновременно харесват квантова физика, хеви метъл и статии за отслабване icon_wink Затова се  фокусирайте към нещо и се придържайте към него, така ще имате и „по-качествени“ посетители.

6. Поставете реклами, но не прекалявайте

Сайтът ви не трябва да прилича на китайски увеселителен клуб с електронни игри. Прекомерното поставяне на  реклами отблъсква потребителя, а и понякога го затруднява да отсее съдържанието на сайта от рекламите. Затова  поставете няколко реклами, но се придържайте към естетичния вид на вашето интернет местенце.

7. Не карайте посетители ви да се регистрират

Целта е винаги да улеснявате максимално вашите посетители. Ако те трябва да се регистрират, за да видят  съдържанието на сайта ви в общия случай няма да го направят. Ако трябва да се регистрират, за да коментират –  също няма да го направят. Добра идея е обаче регистрацията да е, ако потребителя желая. Регистрираните  потребители може да получават някакви съвсем символични бонуси например. Но в никакъв случай не ги  задължавайте да се регистрират, ако искат да ползват сайта ви.

В заключение ще кажа, че има още доста да се изпише по темата, но това са някои от основните моменти, към  които трябва да се придържате, когато искате сайта ви да е добре посещаван, но това като цяло е един  продължителен и понякога не много лесен процес, затова имайте търпение и не приемайте всичко написано тук  буквално, мислете и проявете въображение и успехът няма да закъснее.