Хъркането – симптоми и причини

Много хора споделят, че хъркат. Голяма част от тях пък не подозират, че го правят. Едва, когато заживеят с някого, разбират, че го правят. Факт е, че е неприятно, но не се случва по желание. По-голям процент от смущенията получават мъжете, особено в късна възраст. Явлението се наблюдава и при по-млади мъже, а вече и при жени. Наблюдава се и при деца.

sleeping-man-3404668_960_720

Да вникнем в проблема. Хъркането е дрезгав, неприятен звук, неравномерен, който се появява по време на сън. Всъщност звукът е от преминаването на въздух през отпуснатите тъкани в гърлото. Получава се вибрация по време на дишане. Проблемът не е кой знае какъв, но може да бъде неприятен за околните, както и да се хронифицира.

Наблюдават се и заболявания, свързани с хъркането. Тогава може да говорим и за понятието „сънна апнея„. При това състояние дишането се блокира за няколко секунди. Симптомите на обструктивната сънна апнея са задавяне, тежко дишане, хъркане, неспокойствие и други.

Причините за обичайното хъркане са много.

  1. По-често засяга мъжете. Наблюдава се и при другия пол.
  2. Тютюнопушене – Спрете да пушите! Намалете броя на цигарите постепенно. Обърнете внимание на момента, в който най-много ви се пуши. Намалете стреса!
  3. Наднормено тегло – загубата на тегло ще благоприятства състоянието.
  4. Алкохол – намалете или опитайте изцяло да спрете алкохола. Това ще подобри начина ви на живот, не само от гледна точка на хъркането.
  5. Неправилна позиция за сън – опитайте да спите на една страна, вместо по гръб.
  6. Употреба на някои видове лекарства – Избягвайте сънотворните. Доста често причиняват хъркане.

В заключение може да кажем, че промяната в начина на живот, може да облекчи и значително да подобри това състояне. Бъдете активни! Разбира се, когато не става дума за друг проблем или състоянието вече е хронично. Тогава консултацията с лекар е наложителна. Той може да препоръча използването на CPAP апарат или друго лечение спрямо състоянието ви.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *