Най-добрата диета за отслабване

Няма човек, който в даден период от живота си да не се е запитал добре ли изглежда, не е ли малко наддал, дали пък коремчето не е по-закръглено, отколкото трябва, а дупето малко наедряло? И първата мисъл, която веднага изниква в ума е за спазване на специален хранителен режим. С други думи – диета. Но преди да започнете да ровите в интернет или пък да се допитвате до приятелки, се замислете струва ли си наистина. Освен външния вид няма ли още нещо, което да е от изключително значение за вас? Например вашето здраве? Защо го казвам? Защото, както вече се знае, различните видове диети, помагайки ни да свалим някое и друго килце, ни сдобиват с някоя „изненада”. Я високо кръвно, я хормонални нарушения, я нещо друго.

Тогава коя е най-добрата диета за отслабване? Нека да разгледаме най-популярните: Диетата на Дюкан, Диетата на Аткинс и Нисковъглехидратната диета /НВД/. Общото и при трите е, че в ежедневният хранителен режим те елиминират основни групи храни, като за сметка на това наблягат на други. И при трите се набляга на протеините и белтъците за сметка на въглехидратите и мазнините.

При диетата на Дюкан неограничено дълго време може да се приемат позволените продукти, които включват всички немазни меса, обезмаслени млека и млечни продукти, яйца, риба, подправки. Идеята тук е, че за една седмица може да се сваля до килограм телесна маса, дотогава докато не сте постигнали желаното тегло. Освен това има и ударен период в самото начало, който е от 7 до 10 дни, и през който се ядат само гореспоменатите групи храни. Зеленчуци може да се приемат през втория етап. През втория етап се редуват пет дни на зеленчуци+протеини и пет дни само на протеини. Още обаче от първия етап идва първия голям проблем – запекът. Червата и стомаха имат нужда от фибрите в плодовете /които са забранени/, за да си вършат правилно работата. Да, позволен е зелен чай и овесени трици, но не на всеки действат както трябва.

Диетата на д-р Аткинс се базира на същия принцип – протеини, а НВД набляга изключително на протеините и белтъците, с ниско съдържание на въглехидрати, в лицето на плодове, които да се разпределят на определени порции.

И какво се получава в последствие? Ако сте със забавен метаболизъм, но много искате да отслабнете, по възможност без много-много да се движите, то освен, че постигате мимолетен резултат, има голяма опасност да навредите на черния си дроб.

Ето защо е много по-добре да си създадете здравословни навици, които да включват и физически упражнения, за да можете хем да отслабнете, хем да се предпазите от някоя болест. Нека ви стане навик всяка сутрин преди кафето да направите няколко упражнения, да поиграете тае-бо или просто да потичате. Резултата ще дойде бавно, да, но е сигурен и много по-сладък.