Gotham City

Тези, които са гледали филма Батман със сигурност знаят що е то Gotham City. А тези, които живеят в България със сигурност знаят, че Gotham City си е риалити шоуто, в което те живеят.

За съжаление дупнишкият модел на управление не е уникален. Подобна е ситуацията в още много други малки населени места в България. Там хората живеят и биват управлявани на принципа на феодалните взаимоотношения.

Във Велинград например, положението е идентично с това в Дупница. С тази разлика, че там онбашията Беев е с „нашите” и поради тази причина никой не го закача. Преди време той също си беше организирал агитка, която дойде в София да го защитава.

Моделът на феодалното управление навсякъде се развива по един и същ начин. Първоначално се натрупва капитал с твърда ръка като по този начин се канализират пътищата на парите и се слага хомота на тези, които работят на свободния и самодеен фронт. Владетелят не позволява волности. Всички трябва да се подчиняват на новите правила, които са наложени от могъщите.

Вторият етап от развитието е именно този, на който се намира в момента Дупница, а именно – печелене на авторитет в очите на поданиците. Той се характеризира с това, че част от заграбените средства се заделят за зарибявка. По този начин се печелят обществени защитници. Те от своя страна яростно защитават всяка проява на своите покровители, защото са напълно наясно, че ако тях ги няма, кранчето ще пресъхне.

Комедията приключва със завършването на този етап, защото след него следва третият етап – този на отрезвяването. Именно в него ще започнат да изплуват на повърхността всички нечистотии, вършени от велможите през изминалото време. Тогава и тяхното чувство за недосегаемост ще добие параноични размери, което от своя страна ще доведе до изключително тежки последици. В този момент ще започне техният крах, който е неминуем, но ще бъде съпроводен с много жертви (в преносен и дори в буквален смисъл).

Казано по друг начин, моделът на братя Галеви следва модела на тоталитарната държава. Различни са само размерите. Последствията обаче ще бъдат същите. По тези места обаче хората, които разбират този модел, са значително по-малко, отколкото в национален мащаб. Това означава, че и отрезвяването ще дойде по-бавно, но и по-мъчително. А дотогава никой не може да ги убеди, че нещата не са както трябва. Сега те не чуват и не разбират, не само защото не искат, а и защото не могат.

Десислава Добрева