Видовете хостинг и на кой да се спрем?

В тази публикация ще се опитам да обясня и сравня видовете хостинг, както техните недостатъци и предимства. В България както и по света има голям избор както на хостинг доставчици, така и на специални хостинг услуги, които те продават. Изберете правилният вид хостинг план, за да оптимизирате най-добре вашето онлайн присъствие.

Споделен Хостинг:

На един сървър се разполагат стотици споделени хостинги, като хардуера на сървъра се ползва между акаунтите. Хубавото на този хостинг план е че е най-евтиния от всичките възможни опции. Лошото е че трябва да делите ресурса на машината със стотици други блогове, хостнати на него. А при ситуация когато някой от другите сайтове започне да натоварва много машината, са потърпевши другите юзери, които шерват конкретния сървър. В случая администраторите преместват или премахват такива товарещи сайтове, но за това е нужно време, през което вие ще имате загуби в трафик, време за зареждане на страниците и др.

Но все пак споделеният хостинг е добро решение за малки сайтове, информативни или фирмени с малка натовареност. А хостинг фирмите предлагат множество видове планове за споделен хостинг, за да задоволят и най-капризният потребител.

VPS – Виртуален Сървър

Както при шаред хостинг, така и тук на една машина се инсталират няколко виртуални сървъра. Но различието е в броя акаунти на сървър. Количеството на VPS плановете разположени на една машина е десетки пъти по-малък от колкото при споделеният хостинг. Освен това при VPS плана имате точно определени и заделени ресурси от сървъра само за ваше ползване. Услугата е малко по-скъпа отколкото при споделеният хостинг, а това води до гарантиран сървърен ресурс и по-голяма сигурност. И тук се предлагат множество планове, в зависимост от вашите критерии за оперативна памет, скорост на свързаност, дисково пространство и други параметри. ВПС сървърите са добри за средно посещаеми блогове, всякакви електронни услуги и онлайн магазини със средна натовареност.

Dedicated сървър

С по прости думи това е да вземете под наем цял сървър само за вашите услуги. Скъпо начинание, но ако имате много посещаван сайт с десетки хиляди посетители наетият сървър е подходящ за вас. Когато сте взели под наем сървър разполагате с много предимства. Можете да предпочетете с каква операционна система да работи сървъра. Можете да си ъпгрейдвате програмите по всяко време, докато при споделения хостинг или виртуалните сървъри за ъпгрейда се грижат администраторите в хостинг компанията, а те невинаги са от най бързите. Вместо да наемете сървър, е възможно да си закупите такъв, като вие си избирате хардуерните параметри на сървъра. След това може да го дадете в Дейта Центъра на някоя от Хостинг компаниите. Тази услуга се нарича Колокация. Тук изгодата ви е че можете да ъпгрейдвате не само софтуера , но и хардуера на вашият сървър.

Напоследък все по-известен взе да става облачният хостинг. На него ще отделим цяла една тема, за да ви запознаем по-описателно новото течение в света на хостинга.

А вие преди закупуване хостинг акаунт или да наемете сървър, обмислете подробно от какво имате нужда, за да си пресметнете правилно разходите за вашата онлайн дейност.