Почистване на дом

В много домакинства особено в България под качествено почистване се възприема това да се позабърше (оттук-оттам) да се пусне прахосмукачката и да се мине веднъж на ден с метлата.

Именно поради грешните ни разбирания често патим от различни болести и неприятности свързани с прахта и мръсотията,често слушаме оправдания че нямаме пари за да наемем професионална фирма която да почисти но и на въпроса защо ние не се заемем с тази задача просто махаме отрицателно с ръка и изръсваме нещо от сорта,че “сме много заети”.

Трябва да си признаем че голяма част от обществото ни не е свикнала да поддържа добре дома си,макар и да имаме доброто желание се разсейваме с различни други неща съпровождащите ежедневието ни. Хигиената е един от най-важните фактори които обуславят здравето ни и ни помагат да дишаме спокойно без риск от алергии и инфекции, за да постигнем този резултат обаче е необходим труд и то истински и качествен а не нехайство и немарливо отношение към заобикалящите ни вредни емисии.

Няколко задължителни стъпки които би трябвало да приложим за дома си

Освен това не което сме свикнали както писахме в предните редове да боравим с метла и прахосмукачка ние трябва да научим и някои други по-ефективни решения за справянето с мръсотията и прахта у дома, ето няколко интересни съвета които можете да следвате;

Борба срещу прахта

Използвайте навлажнени парцали и нежно минавайте по масите, мебелите, черната и бяла техника с която разполагате, обирайте с прахосмукачката основно от пода а за секциите, диваните, канапетата, фотьойлите, масите и столовете използвайте кърпа, това е най-правилият подход който можете да включите в действие още днес,след като извършите тази манипулация не чакайте дълго за да я повторите, след ден най-много два прахта отново ще се завърне в жилището ви.

Пране

Не оставяйте непрани дрехи извън пералната машина или пък още по-малко в легени и корита, тази постъпка ще бъде изключително некомпетентна и ще доведе до неприятни миризми в жилището ви от които после трудно ще се отървете макар използвайки парфюми и освежители.

Простирайте на време, сгъвайте чорапите и ги слагайте в кутии или средни кашони, за да не събират прах.

Оставена храна

Не оставяйте храната си по шкафове и маси,съхранявайте я в опаковка, пликове или специални кутии тъй като миризмата и може да привлече различни видове вредни насекоми и буболечки като хлебарки например. Сладкишите и различните други ферментиращи продукти могат да привлекат вниманието на мухи, оси или мравки така че грижете се внимателно за ястията които не сте успели да изконсумирате. Ако не ги използвате за повторна употреба ги сложете в найлонов чувал и ги изхвърлете на боклука.

Професионална помощ

Поне веднъж в годината отделете пари и повикайте фирма за професионално почистване на дома ви,те ще обработят мокетите,килимите и подовите настилки,ще измият добре прозорците и вратите ви, ще се погрижат за теракота, фаянса и дори щорите ви. Всеки може да нагласи семейният си бюджет така че да се погрижи за общото благо на семейството си.

Направете го днес

Да заемете се с освежаването и хигиенизирането на дома си още днес, елементарните съвети които ви дадохме трябва да ви станат навик и така вашата къща ще оживее,ще се радвате на по-добро здраве и живот.