Важно ли е здравето за теб?

Истина ли е, че лишаването от вредни и нездравословни навици е достатъчно, за да си в отлично здраве ? Как глобалните промени – начин на живот, замърсяване, стрес влияят на здравето ти ?

Безспорен е фактът, че когато ограничиш вредните навици значително увеличаваш шансовете си за по-добър живот, но ако трябва да сме реални и честни със себе си – ТОВА ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е? Все по-често търсим храна, която е отгледана в естествени условия, без пестициди и химикали. Неслучайно и био производството се развива с такива темпове. Всеки е чувал за изкуствената храна, която поглъща всекидневно, но доколко разбира начинът, по който това влияе на здравето ?

ХРАНАТА И ТИ

Истината е, че не успяваме да си набавим жизненоважни хранителни вещества чрез храната.

1. Минералното съдържание на почвите в света е намаляло значително, има много изследвания за това. А няма ли минерали в почвите , то няма и как да са в храната, която ежедневно приемаме. Защото няма плод в света който сам да произвежда минерали, той може да поеме това което е в почвата, да го преработи и да го направи усвояемо за нашия организъм.

2. При отглеждането и обработката на нашата храна се правят много грешки и по този начин постоянно се губят важни хранителни вещества. И много от хранителните продукти, които ежедневно приемаме съдържат определено по – малко хранителни вещества, отколкото имаме нужда, така че сами да се изгарят. Това означава, че след хранене човек има по-малко от колкото преди това. За съжаление тези продукти вече са голяма част от менюто ни . Те изглеждат добре, имат аромат, вкус, ставате сити от тях и в повечето случаи дебели, но не и здрави.

В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ДОБАВКИТЕ

Най- общо казано хранителните добавки представляват прием на витамини, минерали, ензими, хранителни вещества …, които коригират и запълват липси в организма. С помощта на подходящи добавки организмът може да подобри своите функции, да пребори различни болести и да оптимизира протичащите процеси в тялото.

ЗАЩО СА МИ ДОБАВКИ, ЩОМ ЯМ САМО ЗЕЛЕНЧУЦИ, СПОРТУВАМ, ПРАВЯ ПРЕЧИСТВАНИЯ НА ОРГАНИЗМА…

“Здравословното хранене е балансирана консумация на храна, осигуряваща повече от 40 хранителни вещества.” Балансираното хранене включва белтъци, въглехидрати и мазнини. Пълноценното хранене, респективно здраве, изисква консумацията на разнообразни храни. Те са източници на аминокиселини, минерали, витамини, енергия. Ако си решил да се откажеш от цяла група храни, трябва да запълниш липсата от хранителни вещества, в противен случай ще страда здравето и тялото ти!

КАКВО ПОЛУЧАВАМ ОТ АПТЕКАТА

Представи си, че отиваш в магазина и си купуваш 1 литър сок портокал за 1,30, а аз си купувам 0,5 литър ФРЕШ за 2,00 лв. Предполагам разбираш защо е тази разлика в цената и във вкуса. Също така разбираш и защо предпочитам прясно изцеден здравословен сок, вместо кутия консерванти и подсладители. Голяма част от добавките в аптеките са на принципа на сока в кутия. Да предположим, че си купуваш 1 опаковка витамини БЕЗ АСПАРТАМ за 16 лв (цените са примерни). Този продукт е произведен за 5лв . Калкулирай в тази сума съставките, технологията, режийни разходи, заплати, печалба на предприятието и т.н, и ще получиш качеството на твоите витамини. Тоест какво е качеството и концентрацията на използваните съставки, колко иновативни са използваните технологии. Предполагам, че за тази сума с всички тези разходи е ясно какъв бюджет е заделен за тези две звена. Докато стигне до твоята аптека този продукт е имал складови, транспортни, административни разходи и разбира се всеки прекупвач начислява своята печалба, ето защо накрая витамините струват 16лв (вместо 5), но какво получава здравето ти ?

Всеки преценя за себе си колко е важно здравето му ! Добрата новина е, че все повече хора предпочитат добавки, които идват директно от производителя. Много от тях гарантират качество на използваните съставки и иновативна технология при производство!