аксесоари за ламиниран паркет

ПОДЛОЖКИ ПОД ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ

В зависимост от ситуацията в стаята, трябва да се обърне внимание на правилният избор на подложка, която ще се сложи под ламинираният паркет .Има няколко групи подложки,които се използват.

Най често се слага подложка,която представлява хидроизолационно фолио (PE пяна ),навита на руло.Дебелината на този вид подложка е 2 или 3 мм.

Подложка с дебелина 2 мм. се препоръчва за полагане под ламиниран паркет когато основата е идеално равна,което много рядко се получава или когато ще се монтира ламиниран паркет върху стар балатум или мокет. Подложка с дебелина 3 мм. е добър баланс между качество и цена- може да поеме част от неравностите на пода и е по- добра като изолация. Шумо – и топлоизолационна подложка – освен че е по- добра като изолация, поради структурата и дебелината и,то тя може да неутрализира и по големи неравности на пода. Предлага се с дебелина 3, 5 и 10 мм.

ПЕРВАЗИ  ЗА  ЛАМИНИРАН  ПАРКЕТ

Первазите се монтират след като е нареден ламината. Освен че придават красота и завършен вид на стаята, скриват и технологичната фуга, оставена при реденето на ламиниран паркет.Чрез скрепителни елементи, по-познати като клипси перваза се закрепва към стените.

За да стоят добре первазите, а също така за да не се откача перваза или да падат ъглите зависи от предвиденият брой клипси- нормалното е между 3 до 4 броя за линеен метър. Другото вече го знаете – майстора да е добър.

В редки случаи може да се залепят към стените с монтажно лепило. Лепенето на первази не се препоръчва, тъй като освен че не става стабилно, както с клипси, излиза и по- скъпо. При това когато се наложи махането на залепен перваз, то той се отделя и с част от мазилката на стените.

Най- използван е PVC перваза, защото със своята еластичност и при правилен монтаж той прилепва плътно към стените.Стаята изглежда по- добре, а освен това няма опасност от откачане както на перваза, така и на ъглите.Също така зад перваза могат да се приберат и кабелите, които обикновено има във всяка стая.

При PVC первазите има голямо разнообразие както на цветове така и на аксесоари към тях ( вътрешни, външни ъгли,тапи и преходници ) . Основно се предлагат первази на фирмите D?llken, VOX и ARBITON.

ЛАЙСНИ ЗА ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ

Поставят се след монтажа на ламинирания паркет за да се скрие технологичната фуга, оставена между ламиниран паркет и друга подова настилка. Монтажа на лайсните се извършва чрез захващане за пода посредством дюбел – пирони или чрез залепване с монтажно лепило.

Най- често използваните видове лайсни са : за 1 ниво – когато ламината и другата подова настилка ( която също може да бъде ламиниран паркет ) са на една височина, или разликата е не повече от 3- 4 мм. за 2 нива – когато разликата между височината на ламината и другата подова настилка е повече от 4 мм. Г-образна или П- образна- използва се за скриване на фуга между ламиниран паркет и стена когато няма възможност да се монтира перваз- например при входни и балконски врати. Лайсна за направа на стъпала или когато има разлика в нивата на пода повече от 2 см.

Лайсните са алуминиеви,като имате избор в цветовете- от стандартните сиви, жълти и бронз, както и фолирани в около 8- 10 декора.

източник : ЛАЗУР – ПАРКЕТИ