Алтернативната Венеция

Чувала съм стотици туристи да ахкат и въздишат по прелестите на Венеция, които честно казано са доста преувеличени, като не изключвам и специфичната миризма. На ценителите на „водните градове“ препоръчвам да разширят ареала си за туризъм и да си осигурят едно действително незабраимо и автентично антично преживяване, като посетят градовете по река Янгтзе в Китай. Те изглеждат точно така, както са изглеждали и преди хилядолетие – когато са строени. Тук човек буквално диша история, наслаждавайки се на архитектурните шедьоври на династиите Мин и Цин (Ming and Qing).

800px-aeroflot_ilyushin_il-76td_at_zurich_airport_in_may_1985-2

От шесте града построени по протежението на Жълтата река (Yellow River) Zhouzhuang е наричан най-често Венеция на Ориента, може би заради гърбавите малки каменни мостчета. Най-известен от четиринадесетте е Двойният мост (Double Bridge), а отвсякъде ви заобикалят малки бели къщи, които с извитите си черни покриви и червени прозорци изглеждат като нереални обекти за хайку.

С уникалната си местна култура и сгради отпреди хилядолетие Wuzhen е обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Той е и най-запазеният в античния си вид от шестте града. Населението пази ревниво своите древни традиции и живее в хармония далеко от технологичния хаос. Тук можете да си купите храната през прозореца – директно от лодките на продавачите, а занаятчиите изпълняват своите изделия както техните далечни предци.

Най-романтичен от всички, разбира се е Tongli, разположен сред седем острова свързани с невероятно красивите 49 каменни мостови арки и вълшебни гледки във всички посоки.

Накрая, не мога да не спомена Xitang построен в периода между 476 и 221 г. пр. Хр. с неговия Покрит коридор отличаващ се очарователни архитектурни решения.

За нас най-достъпни за тази дестинация са самолетните билети на Aeroflot.