Архивиране на данни – защо е важно

Малко са хората, които знаят, че трябва редовно и навреме да архивират данните си, за да не ги загубят безвъзвратно. Архивирането е част от поддръжката на компютъра и ако не знаем нищо за него, по-добре да се обърнем към сервиз за компютърни услуги или приятел, който може да ни помогне. Архивирането ви спасява при наличието на вируси, които могат да изтрият важни за вас данни, при всякакви проблеми с компютъра, когато в възможно да загубите данни. В зависимост от това, колко е важна информацията, която съхранявате на компютъра си, вие преценете колко често да става архивирането, но нека това ви стане навик, независимо дали го правите един път месечно или всеки ден.

Ако става въпрос за домашния ви компютър архивирането на данни един път месечно е доста профилактика срещу всякакви злополуки. За офис компютрите се грижат администраторите или фирмата за компютърен сервиз, която използвате. Но все пак вие сте тези, които казвате колко като количество важна информация има там и важно ли е възможно най-бързо тя да се архивира.

Когато сами си правите архив от файловете на домашния компютър, спазвайте някои прости правила:

Правете за всеки случай по няколко копия на един архив. Добре е да има едно копие на самия компютър, за по-лесен достъп, едно на външен носител, като CD или по скоро вече DVD и едно, ако може да си позволите на външен хард диск, който по-трудно от DVD-то може да претърпи повреда. Ако нямате място на компютъра по-добре запишете архивите на външни носители, но недейте слага архив върху архив, не знаете коя информация ще ви потрябва и в един момент, ще се окажа, че това, което ви липсва, вече го няма, защото върху него е записано нещо друго.

Архив се прави на важните файлове и програми. Не се опитвайте да архивирате всичката информация, която се намира в компютъра ви. Само ще си създадете по-големи проблеми и архиви, които после може да се окаже, че няма къде да запишете и 90% от тях са безполезни. Програми, които ги има свободно в интернет няма смисъл да добавяте към архива. А също и случайни снимки, страници и всичко друго, което някога по някаква причина сте свалили и съхранили. В архива намерете място за личните си документи, снимки, електронна поща, важни файлове.

Преди да направите архив, отделете време да подредите данните си. Един път като свикнете, после ще е лесно и няма да отнема много време. Документите да са ви в една папка, а вътре може да са разделени на лични и служебни. Снимките в друга папка, там разделени по дата и т.н. Ако информацията е разпиляна на много места, винаги съществува опасност да забравите нещо и после точно то да се затрие.

Ако файловете са много и архивирането става бавно, може да си помогнете с някоя програма. А ако мислите, че не можете да се справите и се чудите какво да използвате, обърнете се към фирма за компютърна поддръжка, те имат опит и знания и със сигурност ще архивират данните ви без пропуск и без грешка. Все пак автоматизирания архив е по-сигурен, качествен и надежден. Иначе ще ви се наложи да търсите сервиз за компютри!

HTML Version:

Text Version:

Архивиране на данни – защо е важно

Article Url: