БАНК-ноти ИЛИ ЛЕЙБЪР-ноти

Икономическа (не)действителност

Парите и банките ни създават проблеми. Банкнотите не достигат. Работиш, ра­ботиш, а насреща – нищо, няма банкноти, няма заплати, няма доходи.

Всъщност, като се замисля, банкнота означава бележка от банката. Банката ги пуска в обръщение. Ние работим, а всъщност банката казва колко ще получим. Независимо от труда, който полагаме, това, което получаваме зависи от банката ? тя по всякакви начини го контролира.

Тези банки са всемогъщи. Казват, че и по време на война, единствено банките печелят.

Какво печелят не зная, но сега спряха кредитите. Поради което малко я позакъсахме. Питам се, не можем ли да ги шутираме и да ги шунтираме тези банки, да минем без тях. Не можем ли без банките, а?

И се сетих – да вземем да заменим банкнотите с лейбърноти – от laboure – труд и note – бележка.

Значи – работиш, работиш, работиш, някой оценява труда ти и ти се издава лей­бърнота – приносителят на тази бележка има правото да си купи това и това.

Тя пак ще е като банкнота, но няма да минава през банката – работодателят, контрагентът, клиентът, ще ти я издава.

Сега изглежда сложно (и невъзможно), ако обаче барнем и един софтуер, всеки по всяко време ще знае какво му се полага, и всеки ще може да проверява възможностите на клиентите си.

Пък ако няма пари в брой, ще намалее и престъпността. Защото каквото и да ви говорят, парите са голямо зло, все заради тях стават лошотиите.

Сега, ако взема да си напиша една лейбърнота, дали ще ми я приемат в супера. Е, това е проблемът. Обаче той е за всички ни, сам аз не мога да го реша.

Нужен е софтуер плюс лейбърноти, което е равно на електронни пари.

А банките? ? сега пък трябва да мисля и за тях, те какво ще правят?

Всъщност аз лейбърноти още нямам право да издавам, обаче на работниците си мога да издам едни бележки, едни купони, и вместо те да ходят по магазините аз да им доставям някои неща (които ще вземам на едро и надценката ще си остава за мен).

А пък на Иванов, дето питаше за стария компютър, да взема да му го дам, да му издам една бележка и да приспадна стойността му от заплатата – нещо като лейбърнота.

Е, не съвсем същото, ама като за начало е добре.

Повече за промените, за осигуровките и данъците в списание „Данъчен консулт” и в другите издания на Редор:

http://redor.bg/#/Publications/

http://redor.bg/#/Article/id=224496