Блоговете на изпълнителните директори – какво трябва да знаете

След 15 години и стотици блогове на шефове има уроци, които трябва да бъдат научени – уроци, които ще ви помогнат.

Добрите новини са, че едва ли ще има по-добро време от сегашното, за да започнете да поддържате собствен блог, тъй като преди вас има добре утъпкана пътека.

Беше преди три години, когато изпълнителният директор на Sun Microsystems, Джонатан Шварц стана първият блогър от списъка Fortune 500. Отделно преди десет години ръководителите на технологичните фирми започнаха да пишат онлайн дневници, които по-късно можеха да бъдат разпознати като блогове.

Стотици директорски блогове по-късно, има множество уроци, които тези пионери на топ-ниво социални медии, могат да предадат – уроци, които може да използвате за да поддържате блог на изпълнителен директор. Предлагаме ви извадка на 6 такива блога – три външни и три вътрешни.

Важно е да се отбележи, че съдържанието на всеки от тези блогове идва директно от изпълнителните директори, не от други писатели.

Външни CEO блогове

1. Пионерът: Джонатан Шварц от Sun Microsystems

Преди да се издигне до изпълнителен директор, Шварц беше главен мениджър в Sun Microsystems и най-уважаваният блогър на компанията. Когато той взе властта през април 2006 г., блогърите и наблюдателите с любопитство чакаха дали Шварц ще продължи със своя блог. Той пусна първия CEO блог с думите: “Блогинг като CEO” и продължи с нестихваща сила.

Пускане на блога: април 2006 г.

Честота на публикациите: обикновено един път седмично, но също така могат да се видят нови публикации няколко пъти седмично или пък един път в месеца.

За какво става въпрос: Sun Microsystems – какви проекти се осъществяват в компанията, кой работи в Sun, какво правят там и за какво трябва да се интересувате вие. Извън темите около компанията, Шварц пише за неговата индустрия – технологичния свят – често публикува интересни и вълнуващи истории за случващото се. По някой път той размишлява за личния си живот.

Участие: Блогът съдържа от дузини до стотици коментари. Шварц не пише във вътрешната секция с коментари на блога, но той адресира специфични коментари в отделни блог постове.

Какво друго: Като изпълнителен директор, Шварц е необичайно посветен на блогването. Ако вашият шеф е ентусиазиран по отношение на социалните медии като Шварц, тогава вие може би ще имате малък проблем да се захванете със CEO блог. Ще бъде интересно да се види как той се справя с новините в неговия блог, относно придобиването на Sun от Oracle.

2. Коренякът: блогът на Бил Мариот

Бил Мариот доказва, че един възрастен изпълнителен директор може да борави с новите медии. Като изпълнителен директор на веригата хотели Мариот, Д.У. Мариот – младши – Бил в блогосферата – започна да блогва преди две години на 75-годишна възраст. Има много за научаване за новите медии от този възрастен човек.

Пускане на блога: януари 2007 г.

Честота на публикациите: около един път седмично

За какво става въпрос: Всичко около хотелите Мариот, включително и разсъжденията и историите на Бил за обслужването на клиентите, които е научил от служителите, както и анекдоти за неговите многобройни пътувания до хотелите от веригата. Понякога той споделя и истории от неговата младост.

Участие: Неговият първи пост, генерира 151 коментара; в момента всеки негов пост обичайно привлича дузина коментари.

Какво друго: Ако смятате, че този изпълнителен директор е прекалено старомоден и възрастен за блогване, помислете отново. Ако Мариот може да го направи, всеки изпълнителен директор може. Мариот не е технологичен гений – всъщност, той е далече от това. Мариот записва своите блогове на аудио запис и след това неговият департамент по корпоративни комуникации ги публикува онлайн, заедно с аудио записите.

3. Другите изпълнителни директори: кметовете на Америка

Джонатан Шварц заслужава голямо уважение и внимание като първият изпълнителен директор – блогър от списъка Fortune 500. Все пак, друга група от шефове – американските кметове – блогваха дълго преди Шварц да поеме кормилото на Sun.

Джим Уайли, кмет на Елбърн, Илинойс, стартира блог през ноември 2004 г. – това е доста отдавна, и той го нарече уеблог – спря да го обновява през 2007 г. Друг кмет от Илинойс, Бил Джентис от Раунд Лейк, блогваше от април 2005 г. до декември 2008 г. на сайта “Блогващият кмет на Раунд Лейк”! От тогава той премети блогът си на друг сайт и го заключи, за да могат да го посещават само поканени потребители.

Блог: Блогващият кмет на Раунд Лейк

Пускане на блога: април 2005 г. – декември 2008 г.

Честота на публикациите: около четири-пет пъти седмично, също така често имаше по две-три обновявания на ден. На 8 април 2008 г. Джентис пусна своя пост № 1000.

За какво става въпрос: Всичко, което сте искали да знаете за Раунд Лейк (но ви е било страх да попитате), плюс информация за местната, щатската и федералната политика, касаещи селището.

Участие: Всичко в диапазона от нула до повече от 100 коментара под даден пост. Изглежда, че коментарите са били леко модерирани. Повечето бяха похвали за кмета; някои го критикуваха а дори имаше и няколко, съдържащи ругатни. Повечето коментатори останаха анонимни, а някой избираха смешни названия като “Задник” например.

Какво друго: Този блог е пълен с лични бележки. Забавен е, иронично шеговит и информативен.

Вътрешни CEO блогове

Ситуацията при вътрешните блогове е съвсем различна, защото те функционирлат зад стените на компанията. Ето и някой от най-добрите:

1. Вътре във Фермата: Боб Евънс и Стивън Дейвис

Фермата “Боб Евънс” има около 50 000 служители в нейните ресторанти и фабрики; повечето от тях не работят на компютри. Въпреки това, блогът на изпълнителния директор Стивън Дейвис е много популярен сред служителите.

Име на блога: BEST blog

Пускане на блога: 2006 г.

Честота на публикациите: около един път седмично

За какво става въпрос: Дейвис стартира блога, скоро след като зае позицията на изпълнителен директор. Като първият изпълнителен директор на компанията, привлечен от среди извън нея, той усети, че блогването ще му помогне да държи връзка със служителите. Постовете му са свързани с посещенията му в ресторантите и фабриките и разговорите му със служителите от всички краища на страната.
Участие: Висок брой от позитивни коментари, като има и някои не толкова положителни. Екипът на Дейвис модерира коментарите, а самият той често се включва в дискусиите.

Какво друго: Представете си този блог като подготовка за среща лице в лице. Тъй като го четат много служители, когато Дейвис посети ресторант или фабрика на компанията, служителите го чувстват като добре познат за тях. Освен това, повечето то читателите на блога го следят и от персоналните си компютри вкъщи.

2. Вътрешен блог: Пол Отелини от Intel

Вътрешният блог на изпълнителния директор на Intel, завзе водещите заглавия в пресата, след пускането си през 2004 г., когато служители изнесоха публикации от него към пресата. Интересното е, че Отелини заяви в своя първи пост, който беше изтекъл към пресата: “След като това е проектирано да бъде вътрешен блог, аз осъзнах, че ще се превърне в публичен – добре дошли в Интернет!”

Шел Израел, блогър и кореспондент на FastCompany.tv, който интервюира Отелини, каза, че неговата реакция за изтичането на информация е била проста: “Не го правете отново”. Действително това не се случи отново и Отелини продължи да блогва.

Име на блога: Блога на Пол Отелини

Пускане на блога:декември 2004 г.

Честота на публикациите: около един път седмично до 10 дни

За какво става въпрос: Трудно е да се каже, но в резултат на изтичането на информация през 2004 г., блогът на Отелини е по-скоро седмично напомняне и публикуване на информация от развитието на пазара, която засяга Intel.

Участие: Десетки хиляди хора го четат. Блогът предизвиква от няколко до стотици коментари под даден пост. От време на време Отелини се намесва в дискусиите. По някой път, той отговаря лично на някой коментатор чрез и-мейл.

Какво друго: Блогът е един от многото канали, които той използва за да достигне аудиториите. Отелини казва на Израел, че блогът му позволява да говори за ежедневни проблеми и допълва: “Позволява ми да имам способността да комуникирам, но също така да получавам на момента мнения от служителите.”

3. Блогът на Андрю Ливерис от Dow Chemical

През първата половина на 2007 г., изпълнителният директор на Dow Chemical, Андрю Ливерис стартира вътрешен блог за неговите 46 000 служители. Ливерис, инженер и дългогодишен служител на Dow е посветен на блога.

Име на блога: Достъп до Андрю

Пускане на блога:2007 г.

Честота на публикациите: около три-четири пъти на месец

За какво става въпрос: Освен ежедневните въпроси, Ливерис публикува информация около годишните срещи на акционерите, слуховете около пазара, работата на компанията за околната среда и важността на корпоративната репутация.

Участие: От Dow Chemicals обявяват между 15 000 и 25 000 посещения на седмица. Средният брой коментари под даден пост е 50. Ливерис чете всички коментари, но не отговаря лично. За сметка на това, други управляващи в компанията се включват в дискусиите и отговарят на въпроси, когато е уместно.

Какво друго: Блогът е допълнение на комуникацията лице в лице, дори в това отношение е по-развит от блога на Стивън Дейвис. Ливерис пише всички от постовете си собственоръчно и след това ги праща по и-мейл до комуникаторите на компанията, които ги преглеждат преди да ги публикуват.

Материалът е преведен от Lawrence Ragan Communications и се публикува под редакцията на PR Kernel

HTML Version:

Text Version:

Блоговете на изпълнителните директори – какво трябва да знаете

Article Url: