Блог – какво е това?

Спомням си доброто старо време когато прохождах с компютърната терминология, когато всичко ми беше свръх сложно, трудно и същевременно интересно.  Спомням си как за пръв път разбрах за блоговете. Не знаех нищо за тях но непременно исках да си направя такъв.

Желанието ми се изпълни в нещо реално. Даже реших да споделя с Вас информацията, която научих в този кратък и динамичен период.

Какво е това блог? За какво служи и с какво се отличава от обикновения сайт?

Отговорите на тези въпроси се крият в една условна класификация.
Ще разпределим блоговете в 5 различни типа:

*Личен блог. *Професионален блог. *Бренд блог. *Блог за новини.

*Нетрадиционен блог.

Ще разгледаме всеки един от тях по отделно.

Личен блог – представете си малък дневник с меки корици и карирани листове, в който може всеки ден да записвате своите мисли, чувства и преживявания от изминалия ден. Това е основната функция на личния блог в електронен вариант.

Авторът на такъв блог просто обожава да споделя как е прекарал почивните дни, какво е правил, с кого се е видял, къде се е веселил. По правило посещаемостта на такива блогове е малка ( обикновено от автора и тесен кръг от приятели). Някои хора отмарят с писане. Прекрасна платформа за такава цел е blog.bg

Разбира се, има изключения. Ако авторът е известен, пише интересни статии то посещаемостта е много по висока. Като пример могат да послужат блоговете на :

Николай Бареков – http://barekov.btv.bg/

Иво Инджев – http://ivo.bg/

Иван Бедров – http://ivanbedrov.com/

Професионален блог.

Ако човек професионално се занимава с определен вид дейност тогава той може да създаде професионален блог.

За миг да приемем, че става въпрос за човек увличащ се по фоографията. Да си представим, че той владее материята до съвършенство, оборудван е с всевъзможна техника, експериментира непрекъснато и като цяло обича това, с което се занимава.

Страхотна гледка нали! Този човек може да предаде знанията си на някой начинаещ, който се интересува от фотографията и това става чрез посредничеството на професионалния блог.

Такива блогове са много интересни и полезни. Те събират широк кръг от аудитория около себе си. Посетителите четат статии, обсъждат теми, дават предложения и препоръки.

Когато такъв блог набира обороти, става популярен, той започва да носи пари на създателя си. Това става чрез продажбата на рекламно място , рекламната програма на Google Adsence или от продажбата на информационни товари.

В крайна сметка такъв блог служи като допълнителен източник на доход. В идеалния случай – като единствения източник на доход. На запад има много такива блогове. След 1 – 2 години ще се появят и у нас.

Прекрасен пример за такъв блог е – http://digital-photography-school.com

Горд притежател е Дарън Роуз – професионален австралийски блогър. Този човек печели страхотни пари от блоговете си. Ако обърнете внимание на десния ъгъл ще видите, че за този блог са абонирани повече 300.000 души. За моите представи това си е нещо феноменално.

Бранд блог.

Този тип блогове имат целта да промотират бранда на конкретен човек или компания. Избрал съм да развивам блога си в тази насока.

Блoгът е чудесно оръжие за популяризиране на автора му. Той се превръща в нещо като визитна картичка. Мога да кажа, че какъвто е блогът такъв е и авторът му. Ако той се поддържа с класа и старание това автоматично ще показва, че авторът е човек със силни качества и може да му се има вяра.

Целта е посетителите да се превърнат в потенциални клиенти.

Добър пример, който давам за пореден път е Белчо Христов. Той използва блога си( http://belchohristov.com), за да се рекламира като марка за качество. В него той публикува ежедневно статии свързани със здравословния начин на живот, фитнес, хранителни добавки и много други. Освен тематичен блог това е и личен блог. В него Белчо в свободен достъп  излага лични  снимки и видео материали, чрез които печели доверие. В интернет това е много важно защото славата му не е много добра.

Друг прекрасен пример е Майкъл Фортин.

http://www.michelfortin.com

Услугите, които предлага са свързани с писането на продаващи текстове за различни продукти и услуги. А блогът служи като средство за допълнителна печалба и популяризиране на името му. В него той пише много полезни статии. Идеята на всеки такъв предприемач е да дава на читателите си полезна информация. Когато някой от тях  има нужда от рекламен текст естествено се обръща към него.

Новинарски блог.

Такъв блог се води от цял колектив. Те избират точно определена тема, за която да развиват, например: «Мениджмънт, бизнес и професионално развитие». Работата по такъв тип блогове е голяма, пише се всеки ден по няколко статии, провеждат се анкети, различни томболи и т.н.

Ако авторите работят професионално техният блог се превръща в главен източник за най-новото от тази област. Той се посещава от хора, които се интересуват от избраната тема и искат да са в крак с нещата..

Най-приятният момент е монетизацията на блога. Когато той стане достатъчно популярен и посещаван идва момента на разплатата icon_smile-1-3 . Търсят се рекламодатели, поставя се контекстна реклама, използват се партньорски програми и други методи за печелене на пари от блог.

Типичен пример е често посещавания от мен блог http://novavizia.com

Нестандартни блогове.

WordPress е една прекрасна платформа с неизчерпаеми възможности. Той позволява да се създават фотоблогове, блог-портфолиа, блог-каталози ( такъв е сайта в който се намирате в момента- statiite.com) и много други варианти отличаващи се от класическия тип.

Как да си направим блог?

Това е тема, която ще разгледам в отделна статия. В нея ще опиша основните стъпки през, които ще трябва да преминете, за да се сдобиете с блог.

Това е за днес. Надявам се Ви приближих с още една крачка към тази интересна тема.

Успехи!!!

Автор Анастас Мавродиев – блогър и предприемач