Бойните изкуства срещу оръжията

Кое е по-важно за самозащитата – огнестрелните оръжия или бойните умения?

Простата истина е, че бойните изкуства имат своите лимити и всеки който твърди обратното не е прав. Запомнете, ако бойните изкуства с голи ръце са такива каквито някои хора ги описват, то тогава нямаше да имаме нужда от огнестрелни оръжия. От друга страна това, че носите оръжие не означава, че всеки път ще имате възможност да го използвате. Много хора, особено в полицията, си мислят че само защото имат огнестрелно оръжие и умения с него, нямат нужда да се обучават на ръкопашен бой, но това далеч не е вярно. Статистиката сочи, че полицаите биват нападани физически без да имат възможност да извадят пистолета си. Верният отговор на въпроса е, че за да си успешен в бой в близка дистанция ти трябват и оръжие и бойни умения.

Много разпространен мит при бойните изкуства е, че те премахват всяка нужда от тренировка с оръжия. Много хора смятат, че трябва да изберат между това да имат пистолет или да тренират бойни изкуства. Исторически погледнато бойните изкуства и оръжията са доказали, че са добър отбор и добре се справят заедно.

Когато първите мускети са били предоставени на самураите от холандски и португалски търговци, те не изоставили веднага своите лъкове и мечове, но започнали да използват и пушките в своя арсенал. Дори известният Saig Takamori, който води бунта в Sastuma познат във филма The Last Samurai, е обучавал учениците си на работа с огнестрелно оръжие. По време на битките си самураите започнали да носят и огнестрелни оръжия заедно с останалите ти атрибути. Комбинацията между огнестрелно оръжие и бойно изкуство е довела до много брутални битки в близко разстояние между бунтовниците и силите на правителството и цялата битка станала кървава баня.

Пионерите в близкия бой от Втората световна война, които вкарват бойните изкуства при военните, не изоставят тренировката с оръжие. Експертът William E. Fairbairn, който е владеел различни бойни изкуства и имал черен колан по кодокан джудо бил реалист и тренирал и обучавал боравене с оръжие. По време на работата му в полицияата той обучавал учениците си как да оцелеят в истинска битка като използват оръжия, ножове и бойните изкуства. Когато Fairbairn среща Rex Applegate по време на войната, той преподавал подобни стрелкови техники. И двамата разбрали, че за да бъде войникът подготвен за битка, той трябва да е опасен със и без оръжие.

Сигурни ще се изненадата колко отдадени на бойните изкуства хора притежават огнестрелни оръжия. Някои ги носят защото знаят, че бойните изкуства биха им помогнали до една степен. Истинските улични боеве са нечестни и ако трябва да се справяте с няколко атакуващи, огнестрелното оръжие би могло да ги укроти за момент, докато успеете да се измъкнете.

Светът не е съвършенно място и много често хората атакуват изненадващо. Когато тренирате бойните изкуства съумявате да се защитавате, когато нямате оръжие. Не може да носите оръжията си навсякъде с вас, но винаги може да разчитате на бойните си умения.

Източник: MMA България – бойни изкуства и свободни боеве

HTML Version:

Text Version:

Бойните изкуства срещу оръжията

Article Url: