Броенето на калории е в основата на здравословното отслабване

Обръщали ли сте внимание на лозунгите на повечето съвременни диети? Да отслабнем без да броим калории, да свалим излишните килца без да обръщаме внимание на калориите, да се отървем от наднорменото тегло без гладуване и усилия! Колко реалистично ви звучат те наистина? Смятате ли, че това е възможно? Смятате ли, че можете да достигнете желаното тегло без усилия и дори да приемате здравословна храна, без да обръщате внимание на количеството? Ние мислим, че това е невъзможно. А може би и вие мислите така.

Калориите са гориво за организма. Независимо от прилаганите стратегии, диетични хранителни режими и фитнес програми, основа на отслабването все пак остават калориите и тяхното правилно броене. Калориите са необходими за всяка нормална функция в организма ни – от дишането до спринтирането. Основните макронутриенти – въглехидрати, мазнини и белтъчини съдържат определено количество калории – по 4 калории на грам за белтъчини и въглехидрати и 9 калории на грам за мазнините. Калориите могат да се използват от организма под формата на енергия, но онези, които не могат да се изразходят, се натрупват под формата на мазнини. Ето защо е необходимо или да ги изгорим чрез спорт, или да ги стопим, като намалим дневния калориен прием.

За да отслабнем здравословно е необходимо да сваляме по 0.5-1кг на седмица. Това означава, че трябва да изразходваме 3500 калории повече седмично, отколкото приемаме, тоест трябва да намалим дневния си калориен прием с 500 калории. Как да стане това? Ето някои прости съвети:

  • Да пропуснем едно хранене на ден, което е богато на калории
  • Понякога огладняваме между основните хранения и ни е нужно да хапнем нещо. Дотук добре, въпросът е какво. В забързаното ни ежедневие нямаме особено време да спрем и да помислим за здравословна късна закуска, затова се отправяме към автомата за закуски в офиса и хапваме първото, което ни се изпречи пред погледа, без да направим сметка на калориите в него. Ако само за момент се замислим и изберем ябълка пред шоколадов десерт, това ще бъде едно добро начало.

  • Да заменим високо-калоричните храни с ниско-калорични алтернативи
  • Казват, че кафето е естествен фет-бърнър. Вероятно е така до момента, в който не напълним кафето с бита сметана и рафинирана захар. Дали пък кафява захар или ниско-маслено мляко не са по-добрите алтернативи?

  • Да намалим размера на порциите
  • От малки са ни учили да изяждаме всичко, което е в чинията. Сега обаче времената са други, идеите за здравословно хранене са други, следователно и принципите са други. Не е необходимо да изяждате всичко в чинията – наложително би било дори да спрете, щом се почувствате сити. Специалисти съветват, че трябва да станете от масата дори леко гладни. Мозъкът осмисля със закъснение усещането, че сте се нахранили, тоест необходими са ви няколко минути след като спрете да се храните, за да се почувствате наистина нахранени.

    И така, да намалите калориите си на ден може да се окаже по-лесно отколкото мислите. За още свежи идеи и съвети не пропускайте цялата статия за калориите и тяхното броене тук!