Великите моменти в наименованията: Наградите “Оскар”

PR Kernel

Откъде Оскар е получил своето име? Ние нямаме предвид Оскар Уайлд или Оскар Хамърщайн. Имаме предвид златната статуетка, която е толкова обичана в Холивуд. Повечето прякори имат добре известни източници, но не и Оскар, както са известни наградите на американската кино академия.

Например, наградите “Тони” на Бродуей са взели своето име в чест на актрисата и директор Антоанет Пери, която умира през 1946 г. Наградите Тони започват следващата година. Телевизионните награди Еми взимат тяхното име от телевизионен инженер, който е бил и третият президент на кино академията. Той предлага термина за ортиконен тип камера да бъде “Immy”, което се започва да се използва широко около 1950 г. Името става масово и по-късно е променено на Еми, което е прието като по-подходящ женски символ.

Относно Оскар – знаем, че името за първи път е използвано от холивудски репортер през 1934 г., във връзка с наградата за най-добра актриса, която получава Катрин Хепбърн. Но все пак откъде идва това название? Същият журналист обяснява, че той е открил прякора за да намали “претенциозността” на церемонията. Друга история твърди, че библиотекарка от филмовата академия (и евентуален изпълнителен директор) казва, че статуетката много прилича на нейния чичо Оскар. Нашето любимо обяснение идва от актрисата Бет Дейвис, която твърди, че името произхожда от нейното наблюдение върху задната част на статуетката, която е приличала на задните части на нейния съпруг Хармън Оскар Нелсън.

Може би вашият чичо или съпруг е известен като Оскар. Вие може би искате да знаете, че името произлиза от англо-саксонските думи за “бог” и “копие” и трябва да значи “божествена сила”. (Поздрав на Цар Оскар II, цар на Норвегия и Швеция в периода 1872-1905 г.)

Материалът е преведен от Branding Strategy Insider и се публикува под редакцията на PR Kernel