Величествените Асеневци

Тръгвайки от центъра на Велико Търново към Стамболовия мост,за да отидете в парка,пред вас ще се извиси един величествен паметник от 4-ма конника,а по средата меч издигащ се до небето.Няма как да не го забележите-той е внушителен по своите размери  и архитектура.

Може би повечето от вас ще се зачудят в чест на кого е издигнат този гигант.И това е така,защото не всеки българин е запознат добре със своята история.

Този паметник се нарича „Асеневци”  и е издигнат през 1985г. в чест на 800г. от въстанието на Асен и Петър(1195г.).А кои са Асеневци ще ви разкажа накратко.

Асеневци са трима братя,наречени Асен,Петър и Калоян,а Иван Асен бил син на Асен.

Първите двама от тях са освободили България от византийското робство,като вдигнали всички българи от Търновско и околния край на всеобщо въстание, за постигане на свободата.Калоян превърнал страната ни  в една от главните сили в Източна Европа и първия и единствен български владетел,разбил кръстоносна армия.А четвъртия, племенника  на цар Калоян, с дипломатически средства и бракове успял да увеличи още повече мощта и територията  на България,простираща се  на три морета-Черно море ,Бяло и Адриатическо море.Но каквото и да кажем  или направим в тяхна памет,не би било достатъчно,за  да опишем приноса им за България.При тях страната ни достига своя най-голям разцвет и апогей,а Търново по това време станала  столица на Второто българско царство.По това време Търново се превърнал в един от най-красивите и добре укрепени градове на Средновековието.

Самият паметник на гордите царе се нарежда на второ място след Царевец по значимост.Факта че се намира край реката,долу в полите на Света гора,до Стамболовия мост и Държавната худовествена галерия,заобиколен от живописната растителност,го прави предпочитано място за разходки и отдих.Наблизо има красив парк,подходящ за почивка и отдих.Заставайки срещу конниците,наистина ще се впечатлите от тях. От това място се разкриват невероятни панорами към града,към Царевец и Света гора.На самия площат пред  паметника всяка година се събират множество абитуриенти,готови да навлязът в реалния живот. Мястото наистина си заслужава да се види,и не трябва да се пропуска от посетителите на град Велико Търново.

HTML Version:

Text Version:

Величествените Асеневци

Article Url: