Венецуела – едно от най-дивите кътчета на Земята

Тази земя е открита от Христофор Колумб през 1498 година. Кръстена е Венецуела (означава Малка Венеция, тъй като напомня Венецианския залив) от Америго Веспучи през 1499 година. Страната е колония на Испания до обявяването на нейната независимост през 1811 г.

Настоящите проблеми на Венецуела са отслабващата демокрация, твърде политизираната войска и увеличеното насилие покрай колумбийската граница, свързано с наркотиците. Международни природозащитници са все повече загрижени от безотговорната минна дейност, която застрашава тропическите гори край Амазонка и местните народи.

Страната все още усеща последствията от опустошителното въздействие на урагана Митч през 1998 година, когато загиват най-малко 5000 човека.
Официално име – Боливарска република Венецуела (Rep?blica Bolivariana de Venezuela)

Население – 25 375 300 души

Столица – Каракас

Валута – боливар

Език – испански, други

Религия – католици – 96%, протестнати, други

Площ – 912 050 кв.км.

Ландшафт – Централната зона на Венецуела е планинска, близо до морето и е пресичана от Централните Кордилери. Венецуела има прекрасни савани с много разнообразна растителност и фауна, с уникална красота. Това са едни от най-дивите кътчета на Земята. Тук природата все още е в своя първичен вид, незасегната от човека. През Гвианската планинска земя не преминават почти никакви пътища и този регион, заемащ близо 50% от територията на Венецуела, е напълно откъснат от света и населена с индианци, които дори в началото на 21 век живеят в първобитни условия, без ток, без връзки с външния свят и в колиби от дърво, слама или палмови листа.

Източник: www.welcometravel.bg/blog