Видове бои и цветове, допринасящи за уют на вашия дом

Решили сте да боядисате дневната си? Но не знаете какъв цвят боя да изберете, какъв вид боя и изобщо има ли друг вид боя освен латекс на пазара? Всъщност има. Днес може да намерите широка гама бои и латексови мазилки. А за цветовете няма и смисъл да споменаваме. Те са просто неизброими.

Ако искате например да направите нещо раздвижено и екстравагантно от вашата дневна или хол, може да боядисате стените в различно цветове. Разбира се не всяка стена да е в различен цвят. Например, ако дневната ви е прекалено малка, може да я “разширите”, като боядисате най-далечната стена в тъмен цвят латекс и да я обградите със светли странични стени и таван.

Цветовете като цяло се делят на три основни групи – студени, топли и неутрални. Според това какво е вашето настроение и как точно си представяте стаята, може да се спрете на някои от следните цветове бои:

Бял – той е неутрален цвят и е подходящ за всякакви помещения. Някои обаче не го харесват, заради неговата “стерилност” и студенина.

Сив – Той може да се смесва с други цветове, но само в светлата гама. Не е особено подходящо да боядисате цялата стая в сиво, но все пак си зависи от вас и вашите мебели.

Зелен – Това е невероятно успокояващ цвят. Тъй като е свързан и говори за природата, е много предпочитан за мазилки в почти всяко помещение – от коридор до баня.

Син – Това е типично студен цвят. Поради тази причина е добре да се ползва в просторни помещения. Иначе прекалено стеснява и като цяло изглежда нелепо в малки помещения.

Червен – Това е един агресивен цвят, който уморява окото бързо. Поради тази причина не е добре да се ползва за боядисване на цяла стена. Най-добре изглежда помещението, ако има фрагменти в червен цвят.

Жълт – Това е един слънчев цвят. Той създава усещането за повече светлина в стаята, дори и в най-мрачния и дъждовен ден. Излъчва уют и топлина, а за едно северно помещение е повече от идеално.

Оранжев – Макар и толкова хубав и топъл, оранжевият цвят бои също се броят към уморяващите очите цвят, заради роднинството си с червения цвят. Ето защо и той не бива да се използва за големи площи.

Що се отнася до видовете бои, тук също разполагате с много голям избор. Има дори цял подраздел на латексовите бои. Има такива, които са латекс, но на варова основа, което ги прави подходящи за всяко помещение, заради свойството си да позволяват на стените да дишат.

Други видове са акрилните, силиконови, маслени, варни, циментови бои. Всеки един вид си има предимства и недостатъци. Но преди всичко, ако решите да боядисвате, първо се информирайте с какво и как, защото най-лошото, което бихте направили е да боядисате например детската стая с блажна боя – идеалното място за развъдник на плесен и гъби.

Така че добре помислете преди да положите новата мазилка върху стената – дали тя е подходяща – за вас, за детето и за семейството като цяло. Все пак вашият дом е мястото, в което трябва да се чувствате комфортно и уютно.