Видове свредла за метал

Свредлата за метал са различни видове според формата и материала, от който са направени. За да изберете тези, които ще ви свършат най-добра работа, съобразете се с твърдостта на материала. Ако трябва да направите отвор в ламарина или тънка пластмаса, можете да използвате стъпаловидни или конични свредла. Техният недостатък е, че диаметърът на дупката се определя от дълбочината й. В случай, че ламарината е тънка и имате настолна бормашина, каросерийните свредла са вашето решение. Те пробиват точно и са лесни за употреба. Когато пробивате стомана, лят или закален чугун, най-добре е да използвате конусовидно свредло от бързорежеща стомана (HSS). Важно е, преди да започнете да пробивате в дълбочина, да направите малка вдлъбнатина, на мястото, на което искате да е отвора. Така няма опасност върха на свредлото да се хлъзне докато работите.

Най-твърдите метали, можете да обработвате с кобалтово свредло или такова от бързорежеща стомана с покритие от титаннитрит. За най-меките – потърсете специални свредла за мед или използвайте тези за ламарина. В никакъв случай не използвайте обикновените свредла за метал. Ще ви отнеме време, свредлото може да се изкриви настрани, а по пробиваната повърхност най-вероятно ще останат белези и остри стружки, които могат да ви наранят.

Когато работите е нужно да спазвате няколко прости правила, за да запазите по-дълго свредлата здрави. Слагайте им по няколко капки машинно масло, за да се плъзгат по-лесно. Ако ще пробивате дълбоки дупки в твърди метали, прекъсвайте работа, охлаждайте свредлата и отстранявайте стружките. Така освен, че няма да ги повредите, ще работите по-точно и леко.