Видове цветя – Лиатрис

Ако обичате цветята, няма да можете да издържите дълго без красотата на лиатриса, a ако сте и от по-мързеливите градинари, ще оцените още повече предимствата на това растение.

Родината на лиатрисите е централната и източната част на Северна Америка и това е факт, който помага на тези цветя да имат желязно здраве и да понасят добре студените зимни месеци. Относно типа на почвата, цветето не е капризно, което го прави подходящо за всяка градина. Цветето е още по-привлекателно с необичайния си цъфтеж – цъфти от върха към основата. В България се среща рядко, но си заслужава да бъде отглеждано.

В началото на пролетта лиатрисите са перфектна добавка до ранно-цъфтящите видове. През юли и август се хармонизират чудесно с маргарити, божури, кореопсис, ехинацея и др. Лиатрисите се славят със способността си да привличат красивите летни пеперуди. Ако ги засадите в близост до многогодишни нектарни растения – дигиталис, космое и др., ще можете да се наслаждавате на цветна феерия през цялото лято.

Поради голямата си височина и ефектните цветове, лиатрисите изглеждат добре, както събрани в леха, така и естествено разпръснати на по-големи пространства. Отрязаните цветове запазват свежестта си седем до десет дни, така че от тях можете да правите чудесни букети.

HTML Version:

Text Version:

Видове цветя – Лиатрис

Article Url: