Вино – съчетайте приятното с полезното

Вино, напитката с която се е отпразнувала не една ушпешно завършила битка. Напитка, прославена в множество произведения, подтиквала към действие стихоплетци, писатели, пълководци, откриватели. Единствено виното като напитка е било със свой бог, живеещ на Олимп – синът на Зевс – Дионис.
В земите на траките преди векове също се прекланяли пред бог Дионис, но го наричали Загрей, а тържествата, отредени на Дионис – розалии. Нашият регион е едно от местата в света познато с високооценявано вино.
В нашата страна могат да се видят различни сортове грозде. Виното, което се произвежда в България е не е по-малко качествено от произвежданото и бутилирано във Франция и Италия. Висококачественото червено и бяло вино е спечелвало много пъти медали от панаири от различни държави. По нашите ширини се отбелява и Трифон Зарезан – денят на лозарите, празник в чест на виното. По нов стил Трифон Зарезан се празнува на 1 февруари, но някои българи все още го отбелязват на 14 февруари. Обичаите, свързани с този ден, в различните области на нашата държава са различни, в някои региони се сварява кокошка, омесва се питка и задължително във всяка къща се консумира много вино. Целта на консумирането на голямо количество вино е реколтата от грозде да бъде по-изобилна от тази в предходната година.

Какви са ползите от честата, но с мярка консумация на червено вино е било обсъждано в продължение на дълъг период от време. Това е станало основание и да се осъществят множество опити, за да се разяснят загадъчните свойства на червеното вино. Според последните изследвания, умерената консумация на червено вино не само въздейства добре на сърдечно-съдовата система, но също така при жените килограмите по-бавно се натрупват.

Според едно скорошно проучване, хората, които редовно и умерено консумират червено вино, ходят на стоматолог по-рядко. При редица заболявания са осъществени ефикасни опити за лечение с установена доза вино, съчетано с продукти от природата. В медицината терапията се казва енотерапия и се назначава от специалист.

Магията на виното не може да се усети от авторските произведения, тя трябва да се преживее, преживяването за всеки е специфично и необикновено.