Високопланински туризъм и как да стигнеш там

О да, синьото безоблачно небе, което ви чака там на върха. Но почакайте за момент. Преди да започнете да мечтаете за върха, първо трябва да помислите как ще стигнете до там.

Много туристи, които са отегчени от нормалните маркирани маршрути и са открили красотата на дивите места, сега имат нова мания – високопланинския туризъм. Планинските преходи на няколко стотин и дори хиляди метра надморска височина дават на туристите тръпката, която те търсят. Ако и вие сте от тези туристи, то тогава високопланинският туризъм е и за вас.

Но почакайте, преди да започнете да мечтаете за върха на планината, първо трябва да разберете как се стига там. Високопланинския туризъм не е много по-различен от обикновения туризъм. Единствената и основна разлика е, че се изисква по-голяма издържливост и теренът, по който се движите е по-различен. Все пак екипировката, от която имате нужда е почти същата, както и идеята.

Системата на обличане от три пласта, която се прилага при нормалния туризъм е в сила и при високопланинския. Нека обясним набързо – пластовата система предлага три различни слоя от дрехи, които туриста трябва да следва.

Първо е базовият слой, който е отговорен за това да се поддържа сух и удобен микроклимат около кожата. При планинския туризъм можете да носите два чифта термобельо с дълги крачоли и ръкави. Те трябва да са изработени от синтетични тъкани, не от памук.

Вторият слой, от който имате нужда в планината, е изолиращия слой. Този слой предлага повече топлина от базовия и защитния слой, които не предлагат достатъчно добра изолация сами по себе си.
И накрая е външният или защитния слой, който предлага защита от вятъра, дъжда, леда, снега и т.н.

Връхни дрехи за планинския туризъм при хубаво време:

  • Вълнена или поларена блуза и синтетично изолиращо яке.
  • Вълнена блуза или пуловер, второ поларено или пухено яке, елек.
  • Поларени панталони – страничните ципове са хубави и много практични ако загреете прекалено много.

За обикновен планински преход не са ви необходими повече от три пласта облекло. Същото е и при високопланинските преходи, където условията могат да бъдат доста сурови и екстремни. При някои ситуации е добре обаче да се добави и чевърти слой облекло – слой за допълнителна изолация.

Там горе най-вероятно ще имате нужда и от защита за очите, в зависимост от това къде ще ходите. В снежни условия слепотата е често явление, причинена от отблясъците на слънцето в снега. Дори в не толкова ясно време това може да се окаже проблем. Важно е в слънчево време да носите очила за защита от ултравиолетовите лъчи на слънцето.