Владишкият мост в Триваго

Една от туристите забележителности във Велико Търново е Владишкият мост. В сравнение с другите известни места в Търново той е по-незабележителен, но мисля, че не трябва да се пренебрегва, ако искате да усетите и видите какво толкова прави този град неповторим. Владишкият мост се забелязва от много места в града, но малко хора се решават да стигнат до него по време на туристическата си обиколка или когато се разхождат. А той е на доста лесно и удобно за намиране място.

След като сте посетили Царевец и/или Църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ви препоръчам да отделите още малко време и да посетите и Владишкия мост. Той се намира по пътя за Арбанаси, но без да се излиза от Търново и може да бъде достигнат от две места, преди и след като се мине новият мост, построен, за да минават колите. Преди моста започва Асенова махала, която също е обявена за забележителност и като повървите няколко метра надолу по улицата от каменни блокчета ще стигнете до Владишкият мост. Може да се стигне пеша, което е по-приятният начин, а може и с кола, но уличките в Асенова махала са тесни.

Разходката по моста е леко странна, ако не си свикнал с такива места. Още като стъпиш на него и усещаш повея на вятъра над реката. Трупите, от които е направен моста са доста дебели, но все пак има дупки между тях. Не можеш да паднеш или да си заклещиш обувката, но виждаш реката и си е странно. Ние минахме от там с бебешките колички без проблем, освен че много тръскаше. Отстрани по парапетите на моста се забелязват следите на времето, поизбелели са, има счупено, дървото е изсъхнало и изкривено. Но моста е стабилен. Когато си далеч от него виждаш петте дебели каменни колони, които го държат. Между някои от колоните се виждат следи от предишната дървена структура на моста.

Гледката, която се открива от него е много красива. Вида се Царевец по един по различен начин, вижда се хълма Трапезица, Арбанаси и реката. Красиво и завладяващо е. Имаше и други хора, освен нас, които бяха открили това кътче от Търново и минаваха по моста, за да се насладят на гледката и тишината.

Още мнения и снимки за Велико Търново можете да намерите в Триваго, където може да споделите и вашите преживявания и пътувания.