Водоустойчив шперплат – функции и напътствия за работа

Кофражната система е съставена от няколко елемента, най-важният от които са кофражните платна. Те се ползват, за да се предаде определен вид на железобетонния елемент, друга тяхна роля е да поемат теглото на бетона.

Водоустойчивия шперплат се намира в различни големини, като най-често използвания е 1220х2440х21мм. Самите платна са образувани от няколко вида дървесина с лепилна връзка фенол-формалдехидна смола, благодарение на която те са водоустойчиви, по този начин шперплата не се засяга от микроби и други външни въздействия. Причината за голямата стабилност на платната е в многослойната структура – всяко едно платно е съставено от 13 слоя. За да се защитят лицевите страни от влиянието навлага и за осъществяване на равна повърхнина на хидрофобния шперплат се използва покритие от 140 гр./кв.м., позволяващо многократно приложение на плоскостите. Покритието на хидрофобния шперплат може да бъде: черен и кафяв филм. За плоскостите с черен филм е отличително по-бързото им износване – строителите ги използват до 2 – 3 обръщания, докато другата разновидност могат да бъдат използвани и повече от 4 обръщания. За да бъде осуетена вероятността шперплата да се надуе, кантовете му се обработват с влагоизолационна боя. Водоустойчивия шперплат е един от най-важните елементи на кофражната система, поради своята здравина, водоустойчивост и износоустойчивост на покритието. Строителните работници предпочитат да работят с водоустойчив шперплат, защото неговото почистване е елементарно и им спестява ценно време и енергия. При спазване напътствията за съхранение и ползване, шперплата има възможност да се прилага многократно. За платната водоустойчив шперплат е присъща стабилност по отношение на размерите. Това води до намаляване броя допълнителни работници и икономисване на време и усилия.

Строителите следва да бъдат много внимателни, както при работа с водоустойчивия шперплат, така и когато го съхраняват, едно от най-важните правила е плоскостите да се нареждат на сухо място върху напречни нивелирани греди. При манипулиране с плоскостите строителите също трябва да бъдат много внимателни, за да не се нараняват ъглите и лицата. От значение е какви инструменти се използват при пробиване на отвори в шперплата. След нарязването и пробиването, кантовете трябва да се запечатват с влагоизолационна боя. За да се спомогне за декофрирането на хидрофобния шперплат, той трябва да се намаже с кофражно масло. При направата на кофраж е уместно да се използват също и специални скрепителни средства.

Ако се питате, кое кофражно масло ви е необходимо и какви инструменти да използвате при рязане и пробиване на отвори във водоустойчив шперплат, може да потърсите информация в склад за строителни материали, където има форма за поръчки и въпроси. След изпращане на запитване, професионалист ще осъществи контакт с вас и ще ви помогне.
Водоустойчивия шперплат е съставна част, без чиято помощ една кофражна форма не би могла да се конструира. Той е тази част, която придава форма и размери на железобетона. Със своето покритие платната могат да се прилагат много пъти.