Връзката между тенис на корт и йога

Еластичността на мускулите е от съществено значение конкретно за играчите на тенис на корт, защото този спорт изисква котешки рефлекси със свирепа сила. Това обаче не означава, че трябва да разтягате мускулите си просто по някакъв начин, защото ако го правите неправилно, това може да ги направи стегнати и да загубят еластичност. За това трябва да знаете кои са подходящите начини да го постигнете, а упражненията по йога могат да ви помогнат в това.

Използването от тенис атлетите на техники от йогата прави осъществимо възстановяването на техните мускули. Спортистите могат да използват упражненията по йога да разтоварят телата си и да отпуснат мускулите си от натрупаното напрежение и така да започнат своята игра по най-добрия възможен начин.

Когато мускулите са в положение на готовност за игра, те са съкратени. За да започнат да се движат, те трябва да се отпуснат и след това отново да бъдат съкратени, за да изстрелят тялото в някаква определена посока. Като възстановявате мускулите си, вие започвате този процес от отпуснато положението, като така се увеличава времето за реакция.

Техниките за дишане от упражненията по йога ще ви помогнат да развиете сила и издържливост. В определен момент по време на упражнението или движението, ние обикновено задържаме дъха си, за да развием сила. Йогата кара тялото да развие сила чрез ритмично дишане. Задържането на дъха в моментите на усилие отнема огромна част от енергията, която може да бъде използвана по време на дългите сетове и мачове.

Изпълнението на йога е толкова просто, че вие сами определяте правилния начин за това. Например, по време на изпълнението на упражнения вие трябва да дишате бавно докато започнете да чувствате мускулите си. Важно е да запомните, че никога не трябва да задържате дъха си. Поддържайте дишането си нормално и слушайте тялото си. Като изградите постоянна практика за правилно дишане, след това ще можете да го прилагате и в ежедневните си дейности.

Едно просто усукване на гръбнака е отлично за спортове, в които има въртене на тялото. То ще ви помогне да увеличите необходимата гъвкавост на раменете, гърба и таза. Не забравяйте да прилагате техниките за дишане и в този случай. При спортове, където има въртене на тялото, правилното усукване на гръбнака е много подходящо, защото ще ви помогне да увеличите гъвкавостта му. За да го направите правилно обаче трябва с него да прилагате и техниките за дишане от йога.

Общата подготовка за отпускане и развиване на гъвкавост на тялото е много важна за играч на тенис на корт, който иска да постига добри резултати. Техниките от йога може да се окажат това, от което сте имали нужда, за да развиете своята игра.