Всичко, което трябва да знаете за парфюмите и ароматите

Уханието на парфюм е много приятно. Повечето хора обичат миризмата на парфюм върху кожата на човек и е рядкост това да не направи впечатление. Изкуството за правене и използване на парфюми съществува още от зората на цивилизацията и хората са ги употребявали по най-различни причини.

Защо хората използват парфюми? Мъжете и жените имат различни причини за използването на различните аромати. Някои просто харесват приятното ухание и това подхранва тяхното добро настроение. Други го използват, за да не останат незабелязани когато влезнат в някое помещение и да оставят впечатление, когато го напуснат. Един вид да заявят присъствие. Трети пък подхранват собственото си ухание с цел това да ги направи по-привлекателни за противоположния пол. Като цяло причините за използване на парфюми са много и най-различни.

Уникален отличителен аромат

Когато си купувате парфюм трябва да бъдете внимателни. Няма да е много умно просто да хванете някой и да се отправите към касата в магазина. Парфюмът първо трябва да се тества на кожата ви. Не само, че може да се окажете алергични към някой парфюм, но и един аромат, който стои добре на един човек, няма да ухае по същия начин на вас.

Има нещо, което биохимиците и производителите на парфюми наричат “отличителен аромат”. Става въпрос за специфичния химически коктейл, който тялото произвежда и който определя как кожата ви ще приема всяко едно ухание, което и нанасяме. Всички ние имаме уникални отличителни аромати, които са определени от нашия начин на живот, навиците ни, диетата, лекарствата, които приемаме, ако приемаме някакви, типа на кожата ни и нейната пигментация и още един куп други фактори. И точно поради този отличителен аромат, който имаме, всеки специфичен парфюм ще ухае по различен начин на различните хора.

Трите елемента на аромата

Уханието на всеки парфюм се определя от три елемента – темата на аромата, неговите нотки и неговата концентрация. Като знаете повече за тези три елемента, вие лесно ще можете да определите кой парфюм е подходящ за вас и ще отива най-много на личността ви.

Темата на аромата е това, което създава различните варианти измежду уханията. Нарича се също акорди и зависи от основата, върху която парфюма е формулиран. За създаване на парфюми се използват четири различни основи:

Цитрус – създадена от плодове богати на цитрусова киселина, като портокали, бергамот и лимони. Ухае винаги леко и свежо.

Земя – придава нотки на мистерия към човека, който го използва. Създадена е от ароматите на минерали или нецъфтящи растения като канела, ванилия, мед, сандалово дърво.

Мускус – считан винаги за секси и съблазнителен, този аромат преди е бил създаван от тестисите на животни като цибетка и Азиатски елен, но сега се произвежда синтетично.

Цветна – това е най-често използваната основа за направата на парфюми и както името подсказва, тя се прави от есенцията на цветя. Често има силен, набиващ се и сладък аромат.

От друга страна нотките на парфюма са това, което се смята за впечатлението, оставящо от аромата. Това е доловимото ухание във въздуха, което парфюма оставя изпарявайки се от кожата. Всички парфюми има три нотки, наричани връхни, основни и базови.

Връхни нотки – това е първото впечатление, което аромата прави. Целта му е да накара хората да забележат веднага уханието на този парфюм, но и бързо изчезва.

Основни нотки – наричани са още и “тялото на парфюма” или това е есенцията му. То подсказва на човека какъв по същество е аромата.

Основни нотки – това е уханието, което остава след като връхните и основните нотки се изпарят. Това е основното послание на парфюма.

Последния елемент, който трябва да бъде взет под внимание е концентрацията на парфюма. Това индикира колко чист е той или количеството парфюмно олио добавено за създаване на аромата. Известно е, че най-чистият парфюм е много летлив и може да причини раздразнение и възпаление, ако се нанесе директно върху кожата. За да се предотврати това и за да може хората да се наслаждават изцяло на аромата, парфюмното олио се разтваря в етанол и понякога се добавя вода.

Парфюмните екстракти са най-концентрираните сред ароматите. Те се използват умерено и само върху точки от тялото, в които се усеща пулса. След екстрактите, по отношение на концентрация, се нареждат парфюмните води (Eau de Parfum) и тоалетните води (Eau de Toilette). Те често се нанасят и върху цялото тяло. С най-малка концентрация са одеколоните (Eau de Cologne).

Съвети за купуването на парфюм

Ето и няколко съвета, които да имате предвид, когато си купувате парфюм:

Никога не си купувайте аромат, само защото ви е харесал как стои на друг човек. Запомнете, че отличителният аромат е уникален за всеки един от нас. Така че това, което ухае хубаво на друг, може да не ухае добре на вас.

Никога не бързайте, когато си купувате парфюм. Най-добрият начин да тествате аромата е като си пръснете малко на китката и го оставите да отшуми за около 30 минути. Обикновено за такова време ароматът показва и трите си нотки. Ако след това уханието, което усещате ви харесва, тогава смело си го купете.

Винаги си взимайте аромат, който изразява вашата личност. Трябва да мислите за него като допълнение на вас самите.

Запомнете, че химическите вещества, използвани за направата на парфюма са деликатни. За това никога не го дръжте на много топло или много студено място. Или където имат досег с пряка слънчева светлина.

Не пазете и не съхранявайте парфюма си дълго време, защото може просто да се изпари.