Дамите изчезват мистериозно от снимките на израелския кабинет

Наречете го случаят с изчезващите кабинетни министри. Два свръх-православни израелски вестника решиха, че е твърде скандално да отпечатат официалната снимка на новия израелски кабинет, защото – о, Боже мой! – в него има двама министри-жени. И така, те изтриват двете неприлични същества от женски пол от фотографията на гигантския кабинет на Биби Нетаняху, защото „хареди” читателите им биха могли да сметнат снимката за твърде „нескромна”.

Не си мислете обаче, че двете министърки са били облечени в бикини ала израелския супермодел Бар Рафаели на корицата на Sports Illustrated – но това няма значение. (Не можах да се сдържа да не вмъкна напълно безсмислената препратка към Рафаели като цветно петно в тази пуританска история! Но си струва да покажем пълния спектър гледни точки в Израел. По същото време обикновените вестници показаха местното момиче Бар по бански на първите си страници.) Единият от вестниците, Shaa Tova, просто изтри с фотошоп двете дами от груповата снимка, но другият – Yated Neeman, отиде една стъпка по-надалеч и ги замени с двама брадати мъже. Представител на Shaa Tova обясни пред Ma’ariv: „Всеки, който е запознат с ултра-православната преса знае, че от незапомнени времена тези вестници избягват да публикуват снимки на жени”.

По време на последните избори, рекламните плакати на кандидатката от партия Кадима Ципи Ливни бяха разлепени из всички свръхрелигиозни квартали на Йерусалим, но и така е съмнително дали кой да е от харедимите с черните буклички би гласувал за нея. Когато Black Eyed Peas свириха в Йерусалим преди няколко години, Фърги бе изтрита от рекламите по автобусите. Боже, не питайте колко напушена беше след това.

Двете министърки обаче може да не са единствените изчезващи придобивки на достолепния кабинет на Биби. Полицията като че ли е по петите на новия външен министър Авигдор Либерман, който изказа някои анти-арабски становища. Ако наистина го обвинят официално (той твърди, че атаките срещу него са „политически мотивирани”), Либерман ще бъде принуден да подаде оставка и най-вероятно ще бъде заменен от Ликудник Силван Шалом. Възможно е да обвинят Либерман в приемане на подкуп.

Какво става с морала на израелските политици? Ехуд Олмерт остана премиер две години и половина, преди да бъде свален по обвинения в корупция. За Либерман това може да се окаже въпрос на дни. Това със сигурност е някакъв нов съмнителен рекорд. Първите му седем часа на поста нямаха нищо общо с представляването на Израел зад граница, а вместо това преминаха в отговаряне на полицейските въпроси за няколко компании, записани на името на дъщеря му. Биби Нетаняху едва ли е много шокиран или изненадан от всичко това. Всъщност, най-вероятно е доволен. Силно анти-арабската реторика на Либерман вероятно помогна за избирането на партията му, но не се прие добре от американците и европейците.

Материалът е преведен от сп. Time и се публикува под редакцията на www.PRKernel.com

Автор на статията е Тим Макгърк.