Да опънем жартиера!

jartieri-300x225-1Чорапогащникът e удобен, но пречи на мъжките фантазии!

Какви са днес шансовете да плъзнеш ръка под полата на жена и да докоснеш гола плът? Нулеви. Благодарение на най-подлото изобретение – чорапогащника.

Но има нещо, което прави мъжките сънища реалност – жартиерите.

При бума на новите тъкани с ликра жените не се чудят как да си оправят ръбовете. Не рискуват фината тъкан да се набръчка на коленете или усуче около глезените.

Историята на жартиера започва преди 3 хиляди години. Прототипът на чорапите трябва да се търси в Близкия изток, където се развива изкуството на плетенето.

Дългите чорапи, прикрепени в коланчета, били символ на богатство. В началото самият чорап не съдържал елемент на съблазън, докато жартиерът е изпълнен с многозначителен подтекст. Той е границата , над която е забранения свят, границата, която съпругът може да премине едва в деня на сватбата.

Чорапите са термометър за начина на живот на жената – те са единствената част от дамския тоалет, която директно може да възпламени мъжа. Появата на ластика в първата половина на XIX век дава нов живот на жартиерите.

През 1862г. в Париж започва да се продава първият модел на колан с жартиери – ластичен пояс с вързалки. Вдъхновен от това откритие , англичанинът Алф Бройз патентова първите жартиери, прикрепени направо към корсета.

Едва през 1912г. някой се сеща да направи нещо подобно на днешните колани и жените си възвръщат възможността да дишат свободно.

Истинският ренесанс на жартиерите настава през 1924г., когато е открита изкуствената коприна. Култът към красивите, обвити с фина материя женски крака се поощрява и от страстта към тангото. Същото става и сега, когато латиноамериканците пак са на мода.

Революция в чорапите и жартиерите обаче прави найлонът (материята е кръстена на двата града Ню Йорк и Лондон, които претендирали за патента). Кристиан Диор прави първите бутикови серии.
Следват няколко мрачни десетилетия, когато властва чорапогащникът. Но от началото на 80-те години чорапите с еластично бие пак се носят, особено при специални случаи. Същото важи за жартиерите.

HTML Version:

Text Version:

Да опънем жартиера!

Article Url: