Да се гмуркаш с акулите

Тъй като е лято и всички сме настроени за море, решихме в тази статия да ви разкажем за нещо по екзотично, което разбира се няма да имате възможността да изпитате на нашето черноморие, но знаем, че има много запалени по гмуркането и леководолазния спорт хора, които обичат да пътуват и да се наслаждават на любимото си хоби по цял свят. А и сме сигурни, че информацията по-долу ще бъде интересна за всички, които обичат приключенията. Статията е поглед върху това как гмуркането в изкуствен аквариум с акули ви помага да се отпуснете и да бъдете по-адекватни в действията си докато се гмуркате с такива в естествената им среда в океана.

За всички, които се отдават на предизвикателството да се гмуркат в океани и морета, винаги съществува поне малка вероятност един ден да срещнете акула. Акулите са на върха на хранителната верига в океаните и съществуват от милиони години, като са се приспособявали към различните условия по всяко време.

Един добър инструктаж по гмуркане или като част от курса за леководолази задължително трябва да присъства и научаването на това как да си взаимодействаме с морските обитатели и как да не нанасяме вреди върху тяхната естествена среда на обитание. Има много места, включително и из Европа, където можете да посетите големи изкуствени аквариуми и да вземете участие в гмуркане с акули.

В тези аквариуми акулите обикновено са от видовете Гренландска или Пясъчна тигрова акула. Първите са от този вид, които обичат да стоят на дъното без да се движат, освен разбира се ако не размахате под носа им една хубава сепия, която те ще изгълтат доста бързо.

Пясъчната тигрова акула пък има остри и стърчащи зъби, които я правят да изглежда доста агресивна, но са точно обратното – много кротки и се хранят нощно време, така че когато повечето хора ги видят в аквариумите, те просто си плуват без да искат да ядат.

Ако искате да се гмуркате в открития океан, може би задължително трябва да направите едно такова гмуркане с акули. Развиването на добри познания и спокойно поведение, както и да се научите как да уважавате акулите, със сигурност ще ви е полезно ако случайно се натъкнете някой ден на такава в естествената и среда. Гмурците трябва да се научат да не се паникьосват, а да се отдръпват и да дават пространство на акулата, когато тя може и се приближи.

Като имате неспокойно поведение в компанията на акули, те усещат нервните тонове, които излъчвате в паниката си във водата. Така че елиминирайки това, е доказано, че ще бъдете по сигурни дори в места, където има доста по едри и агресивни видове, които не правят много компромиси.

Гмуркането с акули и срещите с тях са неща, които няма да забравите, особено ако забележите как някоя се появява от дълбините и плува към вас. Или ако видите голямата Копринена акула, която защитавайки територията си, прави S-образни форми във водата – най-подходящия момент да отстъпите и да и да и я освободите, тъй като тези акули правят това само преди да нападнат.

Акулите винаги ще обитават дълбините на моретата и океаните и водолазите трябва да се замислят дали да не направят поне едно гмуркане с тях в изкуствен аквариум с цел просто да овладеят страха и да се научат да се държат адекватно с тях. И следващия път да се впуснат в изучаване на подводното царство с малко повече разбиране за неговите обитатели.