Десетте най-велики спринта в историята

Майкъл Джонсън, Карл Луис, Флорънс Грифит Джойнър, Марита Кох, Донован Бейли, Бен Джонсън, Морис Грийн, Юсеин Болт. Чували сте тези имена. Това са имената на най-великите атлети в историята на спринта за всички времена. Знаем ги заради техните забележителни постижения в кариерата им на спринтьори. Тази статия разказва за десет състезания, които ще запомним за винаги.

1. Атланта,1996 година. Олимпийския финал на 100 мъже.

Това са най-вълнуващите 10 секунди в историята на спорта. Най-бързият спринтьор по това време Донован Бейли беше последният, който напусна блокчето си на старта на претъпкания стадион в Атланта. И никой в света нямаше време да осъзнае, че той може да загуби най-важното състезание в живота си, защото през следващите 10 секунди очите на всички бяха приковани към Олимпийската писта, където най-бързият мъж в света показваше невероятно съчетание от експлозивност и атлетизъм.

Донован Бейли прекоси финалната линия първи като спечели финала на 100 метра с 9,84 секунди. Това не само беше нов световен рекорд, но този рекорд беше поставен на финала на Олимпийските игри от човека, който имаше най-лошия старт от всички финалисти. Стъпка по стъпка той изпреварваше всички спринтьори и до финалната линия той ги беше оставил всички зад себе си.

2. Атланта, 1996 година. Олимпийският финал на 200 метра мъже.

Майкъл Джонсън не само разби световния рекорд на 200 метра, но той помете всички свои съперници като ги остави доста назад преди да достигне финалната линия. Дори и днес времето му от 19,32 секунди изглежда фантастично. Но не само времето му беше изненадващо, а също и изражението на лицето на Майкъл, когато го видя. И всеки път, когато хората видят снимката от този момент те могат да почувстват неговата страст за победа.

3. Сеул, 1988 година. Финалът на Олимпийските игри на 100 метра мъже.

Канадският състезател Бен Джонсън спря хронометрите на рекордните 9,79 секунди като буквално отвя своя конкурент Карл Луис. По-късно обаче той дава положителна проба за допинг и Джонсън е дисквалифициран.

4. Севиля, 1999 година. Световният рекорд на 400 метра мъже.

Като запази световната си титла с постижение от 43,18 секунди, Майкъл Джонсън даде ново изражение на тази дисциплина.

С колебливия старт, неговото постижение имаше нужда от време, за да стане реално. Но бягайки със своята запазена марка – ръчно изработени златни шпайкове, той оставя назад своите конкуренти.

Той дава най-доброто от себе си в целия спринт към финала, подкрепян от огромната публика от 50 000 човека, които остабат със зяпнали уста, когато на електронното табло се появява неговото време.

5. Индианаполис, 1988 година. Световният рекорд на 100 метра за жени.

Флорънс Грифит Джойнър изненада света след като познатата като спринтьорка на 200 метра постави нов рекорд на 100 метра от 10,49 секунди в четвърт-финала от квалификациите за Олимпийски игри на САЩ. Той си стои неоспорени и до днес и за никого няма да е изненада ако си остане така за още 20 години.

6. Сеул, 1988 година. Олимпийския финал на 200 метра жени.

Флорънс Грифит Джойнър поставя световен рекорд и на 200 метра. От тогава насам никой не може да подобри времето от 21,34 секунди.

7. Атина, 1999 година. Морис Грийн чупи световния рекорд на 100 метра.

През 1999 г. Морис Грийн поставя нов рекорд на 100 метра с 9,79 секунди като чупи рекорда на Донован Бейли от 9,84 секунди и го прави с най-голямата разлика във времето до тогава откакто то се засича електронно. Също така той доказва, че човек може да изминава дистанцията от 100 метра под 9,80 секунди без да взима забранени вещества.

8. Канбера, 1985 година. Световния рекорд на 400 метра за жени.

По време на кариерата си Марита Кох поставя забележителните 16 световни рекорда в спринтовете на открито, както и 14 световни рекорда на състезания на закрито. На 6-ти Октомври 1985 година тя поставя рекорд на 400 метра от 47,60 секунди. Преди 25 години никой от тогавашните атлети не можеше да си помисли за подобно постижение.

9. Настоящият рекорд на 100 метра мъже

Настоящият рекорд във върховата дисциплина при мъжете в момента се държи от Юсеин Болт от Ямайка.

На финала на Световното първенство през 2009 година той заковава хронометрите на изключителните 9,58 секунди, като подобрява собствения си рекорд с 0,11 секунди!!! За сега това е най-доброто време в света.

10. Барселона, 1992 година. Световният рекорд на щафетата 4х100 мъже

Майк Марш, Лерой Бърел, Денис Мичъл, Карл Люис. Точно в този ред бягат най-бързите американски атлети на Олимпийския стадион в Барселона. Американският отбор завършва състезанието за 37,40 секунди. Този рекорд стои и днес.

Посетете нашия онлайн магазин за спортни стоки и екипировка.