Десет урока за по-добър блог

Кой да пише блога ви? Какво ви дават образите? Предлагаме ви 10 урока, почерпени от процъфтяващи бизнес блогове.

Кому е нужно да открива топлата вода или, в този случай, блога?

Безброй компании пускат блогове и въпреки че някои се провалят, други успяват. Можете да научите много от най-добрите блогове. Предлагаме ви 10 урока и съвета за блогиране, извлечени от 10-те най-добри бизнес блога.

Урок №1: Никога не подценявайте публиката си

Хората, които ви карат да си събувате обувките по летищата – Администрацията за транспортна сигурност (АТС), списват блог на име „Еволюция на сигурността”. Отделните постинги привличат стотици коментари, много от които критикуват АТС. Никой не би взел този сайт насериозно до такава степен, че да остави и един коментар, ако „Еволюция на сигурността” не уважаваше читателите си.

Един постинг например започва така: „През вековете редица въпроси продължават да объркват човечеството и да остават без отговор. Кой е построил Стоунхендж? Има ли живот на други планети? Защо АТС ме кара да слагам течностите си в прозрачно залепващо се пликче?”
Какво? АТС знае, че това е досадно? Тези хора имат чувство за хумор? Публиката цени това намигване и реагира, за да покаже, че всички хващат шегата. Тя прави посланието по-лесно за преглъщане.

Съвет: Помислете за някаква дейност на компанията си, която дразни клиентите и служителите и пишете за това – или поне го споменете. Аудиторията ви ще го оцени.

Урок №2: Блогът ви трябва да звучи с вашия глас

Удостоеният с награди блог на служителите от Southwest Airlines – „Луди по Southwest”, е непочтителен и весел като най-добрите служители на авиокомпанията.

Как го прави Southwest? Компанията избира блогърите от собствените си редици. Директорът на отдела за зараждащи се медии в Southwest Пола Бърг заяви пред SearchEngineWorld, че авиолинията е започнала блога с екип от 20 души, „които бяха смесица от всички видове служители на Southwest – както представителните, така и хората, които стоят зад кулисите.” „Подбрахме хора, които просто излъчват Southwest”, добави тя. „Те познават компанията ни и я обичат, а освен това са прекарали доста време в нея.” Точно като „Луди по Southwest”, и вашият блог трябва да говори със собствения ви глас.

Съвет: Мислите, че компанията ви е твърде скучна, за да има толкова персонален блог? Глупости. Кажете на авторите си да активизират креативността си като свържат темата на любим филм или сериал с бизнес целите на вашата фирма. Например филмът „Денят на мармота”, чиято тема беше чувството за дежа вю, може да стане чудесен материал за постинг, чиято тема е „Как да направим бизнес срещите по-интересни?”.

Урок №3: Ангажирайте ентусиазирани служители

Фирмата за компютърни чипове Intel има специализиран блог на една тема – дейността на компанията за корпоративна социална отговорност. Името му е CSR@Intel. Подобно на този на Southwest, блогът има много автори от редиците на фирмата. Повечето от тях, ако не и всичките, силно се вълнуват от темата.

Вземете например постинга на блогъра Раджу Доши, който обсъжда научния проект на тийнейджъра от Портлант, щата Орегон, Майкъл Лой, който обещава да удължи живота на бетона и стоманата. Резултатите от проучванията му ще снижат стойността на инфраструктурата за компаниите и ще намалят отпадъчните материали. „Работата на Майкъл ще бъде публикувана в две международни списания, а той е само на 18 години – не е ли това невероятно!”, вълнува се Доши. Без значение дали темата ви вълнува, ентусиазмът на блогъра се усеща. Intel са подбрали служители, които се интересуват от корпоративната социална отговорност. Читателите виждат това.

Съвет: Преровете всички отдели, за да откриете най-запалените си служители.

Урок №4: Говорете за трудностите

Ако в компанията ви са настъпили лоши времена и блогът не обръща внимание на това, читателите ще изгубят вяра в него. Блогът на вицепрезидента на маркетинг отдела на Boeing Ранди Тинтър „Журналът на Ранди” обсъжда трудностите на компанията. През януари тя обяви, че ще прави съкращения и Ранди писа за тях в постинг от месец февруари. „Започнах работа в Boeing през 1981 г. – точно преди една от най-големите кризи в историята на отрасъла”, писа той. „Никога няма да забравя как преминах през мъката да наблюдавам как много от приятелите и колегите ми – някои от които току-що бяха започнали работа за компанията и с които бях си създал близки отношения в работната среда – трябваше да сменят професията си и да се занимават с други неща извън компанията. Тези неща оставят незабравимо впечатление.” Ако блогът ви избягва тези трудни теми, служителите ще го сметнат за страхлив, скучен и недостоверен – просто още фирмена пропаганда.

Съвет: Ако в компанията ви е имало съкращения, пишете за тях, когато всички в компанията са научили новината. Блогът трябва да предоставя допълнителна информация за уволненията, а не само да повтаря официалното съобщение на фирмата.

Урок №5: Присъединете се към общността

Блогът на Kryptonite Locks – „Неразрушими връзки”, е насочен към любителите на колоезденето и ги привлича с постинги, които обсъждат въпроси, типични за техните общества. Един постинг например обсъжда програмите за размяна на колела в Школата по дизайн в Роуд Айлънд. Темата е нацелена към определена аудитория и дойде много навреме, с оглед на рецесията. Идентифицирайте онлайн общността, към която ще принадлежи блога ви. И ако искате тя да ви приеме, съставете съдържанието му така, че да й е интересно.

Съвет: Открийте 10 блога, които са част от отрасъла или общността ви и се свържете с тях чрез линкове и коментари към постовете им.

Урок №6: Блогът ви трябва да има метод

Чудили ли сте се някога какво се случва зад кулисите на един блог? Какъв е например процесът, през който блогът Access Andrew на генералния директор на Dow Chemical Андрю Ливърис се заражда в главата му и отива на екрана? Ливърис пише постингите и после ги изпраща на екипа си по комуникации. Комуникаторите препращат съдържанието на правния отдел, но юристите не редактират статиите. Това задължение се пада на комуникаторите, които след това публикуват материалите в Access Andrew. Без значение дали сте единственият автор на блога си или част от йерархията на огромна корпорация, трябва да определите точно какъв е процесът на пускане на съдържанието.

Съвет: Ако генералният ви директор смята, че блогирането отнема твърде много време, предложете вие да печатате и пускате материалите.

Урок №7: Не е нужно това да е вашият блог
Понякога компанията ви не се нуждае от собствен блог, за да участва в блогосферата. Ford Motor Company не притежава блог, но директорът на отдела й за нови медии Скот Монти има – така нареченият „Блог за маркетинг в социалните медии”. Той съществува още преди Монти да постъпи в компанията, което означава, че в този момент вече е имал публика и стабилна репутация. Понякога „Блогът за маркетинг в социалните медии” обсъжда въпроси от дейността на Ford. Той разпространява новини за компанията и генералния й директор и предлага поглед зад кулисите на живота в отдела за комуникации на фирмата. Обмислете варианта да откриете някой доверен служител на организацията си, който може да посвещава някои от постингите в личния си блог на компанията ви.

Съвет: Бъдете сигурни, че всеки блогър, който пише за фирмата ви, ясно уточнява някъде на страницата, че мнението е негово собствено, а не на компанията.

Урок №8: Включвайте фотографии

Лесно е да се досетим, че блогът на Kodak „Хиляда думи” се върти изцяло около снимките. Всеки постинг включва фотографии, направени от служителите и клиентите. Те са фокусирани върху определени теми. Подобно на тях, блогът ви трябва да прегърне възможността да използва фотографията. Пускайте снимки на служителите и работното си място – на каквото си искате. Снимките ще ви помогнат да разчупите текста и да направите страницата по-красива.
Помнете, правилата на добрата фотография се отнасят и за снимките, които се качват в мрежата.

Съвет: Организирайте ежеседмичен или ежемесечен конкурс за снимка или текст към снимка в блога си. Нека в него участват служителите или клиентите ви.

Урок №9: Дайте на читателите полезни и подходящи новини

Професионалната услуга за социални мрежи LinkedIn има блог, списван от служителите й. Той предлага на читателите практични съвети за най-ефективната употреба на сайта. Един постинг например обяснява как да покажете личната си мрежа от контакти и на други уебсайтове. Друг предлага три съвета за това как да балансирате професионалната си мрежа, докато си търсите работа. Блогът ви трябва да дава на читателите си подходяща и полезна информация.

Съвет: Обърнете внимание кои теми привличат най-много читатели. Можете да следите посещенията на блога си, както и други статистически данни, с помощта на Google Analytics.

Урок №10: Предпочетете Twitter

Ако искате Web 2.0, но не ви се занимава с блог, обмислете варианта Twitter. Тази услуга ви позволява да пишете съобщения, дълги до 140 знака, които хората, които станат ваши последователи, могат да четат. Twitter може да се нарече „леко блогиране”. Безброй компании вече използват Twitter. Например Home Depot и Bank of America имат профили в сайта, които използват за идентифицирането и решаването на проблеми с обслужването на клиенти.

Съвет: Дори и да не искате да правите бюлетин в Twitter, влезте в сайта, за да проверите дали името на компанията ви е свободно. Ако е така – веднага го регистрирайте, дори и да не се каните да го използвате. Последното, което ви трябва, е някой да завземе името на фирмата ви и да разпраща неверни новини с него.

Материалът е преведен от Lawrence Ragan Communications и се публикува под редакцията на PR Kernel

HTML Version:

Text Version:

Десет урока за по-добър блог

Article Url: