Диабет – какво е и как да го избегнем?

Нивата на кръвна захар редовно проследявани трябва да бъдат при болните от диабет. Стойностите за състоянието на пациента представа дават на лекаря и успеха от прилаганото лечение. При необходимост и по негова преценка промени в започнатото лечение се правят, целите на диабетния контрол за да се постигнат.
Редовните посещения са задължителни при лекаря. Добрият контрол развитието на усложнения предотвратява, които в хода на заболяването се появят. Стресът от диагнозата диабет много голям може при някои хора да бъде, поради което от подкрепата на своите близки те се нуждаят и допълнителна професионална помощ на друг специалист, не само на ендокринолог.

Пациентите внимание трябва да обръщат в ежедневието и на други специфични грижи, състоянието си за да следят – проследяване на холестерола и триглицеридите, спазване на стриктна хигиена; специална грижа чрез пазене от наранявания на кожата и краката; преглед на очите поне 1 път в годината и изследване за наличие на белтък в урината. Добрата информираност за успешното справяне с болестта диабет са от огромно значение, също и честите разговори с лекуващия лекар.

При промяна на умствено-психичното състояние при диабетно болните напрегнатост се наблюдава, силна летаргия или объркване, необяснима раздразнителност. Болният неадекватен изглежда, симптомите да наподобяват могат на мозъчен инсулт. Поради това, на който и да е изявата от тези симптоми – незабавна лекарска помощ изисква.

По-голямата част от лекарствата, за лечението на различните видове артрит необходими, на нашия пазар се предлагат. Липсващите продукти лесно могат да се поръчат, понеже в повечето европейски страни ги има.. Биологичните средства са предпочитани много също. Болестта на Бехтерев с тях се атакува и със салазопирин, а с метотрексат и биологични средства – псориатичния артрит.

Ревматоидният артрит е с хронично-рецидивиращ ход автоимунно заболяване, което 2,5-3% от възрастните хора засяга. Представлява на ставно възпаление особена форма, което обикновено възниква около 40-годишна възраст. При жените 3 пъти по-често се среща, отколкото при мъжете. Характерно за него е симетричен възпалителен процес, болка, некроза и оток на ставната тъкан. Заболяването ревматоиден артрит хронично протичане има, с редуване на периоди с относително добро състояние и обостряне на симптоматиката. Прогресира, ако не се лекува и може до деформиращи тежки проблеми на ставите да доведе.