Днешната младеж

Според цифрите всеки един човек на възраст от 13 до 19 години се смята за тийнейджър. Ако някой от вас се пита какво всъщност означава тийнейджър – сега е момента да го разясним. Думата произлиза от английски / teenager / и всъщност няма точен превод. Странно нали ? Голяма част от днешната младеж я използват в своето ежедневие ,дори и част от някой възрастни хора също я използват. Дори за по кратко произнасяне сред младите хора се използва съкращението „тийн”. Тийнейджър всъщност в буквален превод не означава очакваните от нас младост , младини или нещо подобно , по скоро това е значението на думата , което ние самите сме приложили в практиката си,тийнейджър означава „беда” …Реално погледнато, ако се замислим малко наистина,  доста от годините на един прословут тийн са точно това – една доста голяма беда, тоест по скоро голям брой минимални беди, образуващи една голяма .

По принцип тийн-годините се водят за едни от най-хубавите години на човек,а защо не дори и най-хубавите,защото тогава ние хората се водим за най-безгрижни, наистина ако се замислим малко е точно така, тогава не мислим как да се издържаме ,как да пазим семейството си , как да се задържим по-дълго на работа, най-точното нещо е думата безгрижност.

Зад всичката тази безгрижност обаче стои един не особенно логичен и изключително труден живот,който за съжеление за днешните тийнове се оказва значително по-труден. Голяма част от вас вероятно се питат защо?! Поради една единствена причина – преди години ние и нашите родителите сме живяли съвсем различен живот от този на днешните деца.Едно време ние имахме детство- мислехме как да играем на криеница, гоненица или пък да скачаме на ластик , а сегашните деца мислят не как да живеят детството ,а кога то ще свърши, бързат да пораснат, бързат да навлязът в реалноста в , която ние живеем и искат да напуснат колкото се може по бързо своя „ розов свят” … Преди години ние помагахме на родителите си и се трудехме , мъчехме се , но се радвахме , имахме причини да сме тъжни, но все пак не смъквахме усмивките от лицата си, макар и да ни беше много трудно, а сега за огромно съжеление, не е така.  Сега е различно , всеки гледа какъв е другия ,няма истинските чувства, които имаше преди ,всеки се мъчи да е по-добър от другия, а не просто да бъде дете , всеки се стреми към нещо за ,което още е прекалено малък…Искат от малки да пробват всичко , да вкусат от живота с пълна сила, казано на кратко искат да бъдат големи. Пропиляват девството си , вместо да се забавляват с приятелите си, играейки на криеница или гоненка , днешните 8-9 годишни деца вече мислят за това какви промени трябва да претърпят , какви диети трябва да спазват за да изглеждат добре , как трябва да се държат за да се харесат на малките момченца, а не говорим за по-големичките , обхващащи групата от 12 до около 14 годишна възраст, през тази възраст, когато по принцип детския ум е най-поддатлив на изкушения и подобни неща, никой не се опитва да се предпази ,а дори напротив, тийновете гледат да правят колкото се може повече и повече необмислени неща и да допускат колкото е възможно повече грешки…Ако се чудите защо , аз не мога да ви отговоря, съмнявам се също ,че и един тийн би могъл да ви отговори , предполага се ,че всичко е да се харесат на другите,а никой не се запитва дали вообще се харесва на самия себе си?Дали това на ,което се прави е всъщност това ,което иска?! Хм…да ви кажа честно това явно вече не е важно,единственото важно е да си нещо за другите ,дори и за себе си да не си нищо…

Винаги ми е било интересно как ще изглеждат тези тийнове след около 5-6 години ,когато вече са на около 20-21 , когато ще трябва да се издържат сами и да се чудят как ще свържат двата края, когато мама и татко няма да ги има за да им помогнат , за да им дават пари… Дали вообще ще успеят или ще преуспеят малката част от младите хора ,които не са се придържали към критериите на другите , а към своите…Иска ми се да греша, но се съмнявам…

И в крайна сметка след всичко казано ,изписано и прочетено стигнахте ли до извода ,че просто живота ще нанесе такива удари под кръста на тийнейджърите, че дали ще отцелеят в този суров и труден свят ще зависи само и единствено от тях самите.

Свилена

HTML Version:

Text Version:

Днешната младеж

Article Url: