Добрият интериорен дизайн се нужде от добро функционално разпределение!

Добрият интериорен дизайн се нужде от добро функционално разпределение!

Функционалното разпределение в един интериорен проект е основната отправна точка за изграждането на подходяща жилищна среда отговаряща на изискванията на нейните обитатели. Не винаги тази задача е толкова лесна, поради малката квадратура ,поради непрактичното разпределение , което обекта е наследил от архитекта или пък от своеволни изпълнеия от страна на строителя. Промените, настъпили в броя и възрастта на обитателите на едно жилище изискват и промени в неговото функционалното разпрделение. Много често, за да може да бъде изградена новата функционална визия на интериора, такива промени изискват и архитектурно преустройство, премахване на някои стени и зграждане на нови и т.н….

Проектирането на функционалното разпределение в интериорния дизайн е тази част от проекта, която дава отговор на възможностите в ергономичен аспект на обекта.

Правилното функционално разпределение на отделните помещения ,както и на отделните функционални зони в тях е на лека задача.Задължителни са спазванията на изисквания за размери на всяка една отделна зона, на мебелите, които ще си взаимодействат в нея, за да се постигне оптималност и възможност за практична експлатация , не на последно място създаване на хармонична среда, изпълнена с интериорна атмосфера отговоряща на своите обитатели.

Клиентите ни потърсиха с молба за изграждане на интериорен проект на старо панелно жилище с квадратура 70кв.м. Жилището трябваше да притежава кухня с трапезария и дневен тракт,спалня и децка стая за малко момченце. Функционалното разпределение, с което разполагаше апартамента беше крайно не практично .. Кухнята като зона за приготвяне на храна въобще несъществуваше. Състоеше се само от една циментена мивка изградена зад външна стена, станала вътрешна при пресъединяването на малка тераса към стаята. Стаята разполагаше със стара маса и диван, както и печка с водна риза. В дневната бяха разположени гарнитура мека мебел и стара библиотека с телевизор. Децката и спалнята си деляха една стая. Банята не бе ремонтирана от доста време.

Стените, подовите настилки всичко тук беше за смяна.Младото семейство беше подготвено за цялостен ремонт и преустройство.

Виж разпределението

Започнахме с функционалното разпределение, което трябваше да превърне старата кухня в децка, старата дневна да се разшири и да приобщи трапезария ,кухня и дневна в едно. Отворихме дневната към коридора и поставихме началото на стила , в който мислехме да изградим новия интериорен дизайн. За функционалното разпределение на спалнята първоначално избрахме това, което си представяха нашите клиенти , но след като визуализирахме проекта ги обедихме в едно много по-добро разпределение в интериора на тази стая. Виж новото разпределение

Определихме стила за нашите клиенти , желаните цветове и необходимите функционални зони за изграждането на бъдещия интериор .

Част от терасата влезе в площа на трапезарията и кухнята. С оглед на квадрутара с която разполагахме всичко трябваше да бъде прецизно избрано, за да могат всички зони в интериора да получат необходимите за удобна експлатация размери.

Кухнята избрахме да е от островен тип , това и беше единствения вариант , в който интериора на кухнята можеше да рзполага с всички необходими зони , за приготвяне на храната, за миене, за печене, за съхранение . Трапезарната маса е поставихме перпендиколярно непосредствено до островната част на кухнята, с оглед спестяване на пространство в интериора. Избрахме четири местна с разтегатен механизъм. Кото механизма на разтягане тук беше на ширина, а не както сме свикнали по дължина,спестявайки местенето и, при необходимост за добавяне на още две места. Избрахме цветовото съчетание на интериора на кухнята и трапезарията в два варианта,като и в двата червеното бе само акцент , имайки предвид риска при използването на този цвят и възможността прекаленото му използване да натежи в интериора . Поставихме го главно като акцент в декорацията от гипс-картон, която разделя визуално отделните зони в интериора. Дневният тракт разполагаше с красива камина с водна риза, мека мебел-тройка диван , декоративни масички за кафе и конфигурация за поставяне на телевизор. Направихме дневната преходна .Желанието на клиентите ни беше бъдещия интериора на дневната , трапезарията и кухнята да бъдат в класическото съчетание от бяло, черно и червено. Избрахме за картинна декорация, картините на художника Петър Дочев, като по този начин постигнахме уникална завършеност на интериорния проект . С отварянето на стената към коридора постигнахме илюзия за по-голяма площ в интериораследваики принципите на избрания стил. По този начин топлината и уюта създадени от камината се усещат още от входа на жилището. Избрахме коридора да е в червено като така решихме проблема с илюзията за тясно и дълго помещение.

Направихме и вариант на интериорен проект, при който червеното преобладаваше в зоната на дневния тракт.