Добри търсачки, които НЕ са Google

30 Юни 2009 | 16:52 | PR Kernel

Как бихте се отнесли към нова търсачка в интернет, след като всичко, което знаете е Google? Пишейки “search engine” в полето за търсене вероятно ще ви отведе към новата Bing на Microsoft, комбинираното търсене на Dogpile или към бившият цар на търсенето Altavista.

Но търсенето на търсачки може да отключи ценна находка: Мрежата е богата на специализирани услуги за търсене, всички опитващи се да вземат техният дял от милиардите долари, които прави Google всяка година, отговаряйки на заявки за търсене.

За този материал, екипът ни проучи 50 специализирани търсещи машини и избрахме нашите фаворити.

Никой от сайтовете, които даваме като пример не изглежда, че ще замести Google като вашата търсеща машина за по-общите заявки, или че ще разклати славата на Google като световният информационен брокер в скоро време. Но дори и един повърхностен тур ще ви накара да започнете да мислите по-различно, относно това какви възможности има търсенето в интернет и да ви покаже някои от недостатъците на Google.

Вземете мобилната сфера. Google работи добре на iPhone, но за бързи търсения в движение, ChaCha не може да бъде победена. Просто напишете вашият въпрос и го пратете на номер 242242 и ще получите обратно отговор на телефона си.

В ерата на Twitter, в момента е налице свирепа конкуренция да бъдеш най-бързия индексатор в Мрежата – признак, за който самият съосновател на Google Сергей Брин признава, че неговата компания трябва да работи още по него. Платформите IceRocket, OneRiot и Scoopler са типичен пример за тази тенденция.

Най-добрата подобна услуга, която намерихме е Collecta. Тя претърсва Мрежата за най-актуалните блог постове, новини, истории, коментари в Twitter и ги визуализира под формата на непрекъснат водопад. Ако се тревожите за онлайн репутацията на вашата компания или искате да научите последните новини от Иран, Collecta е задължителна.

Поддържането на отметки с местни новини и събития не е лесно – дори и в дните на агрегаторите на новини. Опитайте Trackle – мислете за нея като за търсеща машина, която ще ви известява за новини и събития, за които искате да знаете. Искате да следите борсата, да знаете какво е времето, да намерите новини за вашият квартал, да следите голямо спортно събитие по време на работа или да намерите изгодни предложения за сделка? Trackle търси постоянно според вашите изисквания и ви праща и-мейли или SMS-и (по ваш избор), например когато акциите на Apple падат или вашият любим отбор отбелязва гол. Интерфейсът й е малко неудобен, но идеята на търсещите роботи е да ви измъкнат от ежедневния хаос на RSS фийдовете.

Искате да получите информация за обща тема като Иранската революция или ястието с ориз “паела”? Опитайте Kosmix.com, която разчита на услугите в мрежата – като Wikipedia и Flickr, за да компилира уебстраници, съдържащи полезна и достоверна информация.

Някои от най-интересните търсещи машини, които намерихме, са тези, които се фокусират върху тесни ниши в интернет и доставят детайлни резултати по много специфични теми. Известните примери за това са сайтове за пътуване като Orbitz и Kayak, които претърсват множество бази данни, за да намерят евтини самолетни билети и хотелски стаи. Новакът Voyij.com е интернет търсачка за пътувания, която търси в детайли пътувания и дестинации, започващи от вашият град. Сайтът се фокусира повече върху хората, които са готови да се включат в приключения, отколкото от хората, които пътуват по бизнес и търсят евтини билети. Топ-резултата при търсенето на ваканционни пакети за Чикаго беше цена от 193 долара на човек за пътуване до Блумингтън, Минесота и две нощувки в хотел Ramada, намиращ се в Mall for America.

Търсите си работа? Пробвайте Indeed.com, мета търсеща машина за тези, които търсят работа. Когато отидете на интервю, проверете Parkingspots.com, за да намерите най-доброто място, където да оставите колата си.

Искате да отидете на концерт, за да отпразнувате вашата нова работа?Вземете си билет използвайки мета-търсачкитеFanSnap.com или ZebraTickets.com.

За музика, използвайте Fizy.com или се насочете към търсачката за видео Blinkx.com.

Има и търсачки, които означават Бизнес

Вземете Spyfu.com например. Този малък секретен агент се фокусира върху програмата AdWords на Google и ще ви каже на какви ключови думи залагат вашите конкуренти, колко плащат те за кликове и др. Изглежда нелегално и е абсолютно очарователно. Вижте колко са имали навика да харчат General Motors за малки текстови реклами, преди да се сгромолясат. За сериозно рекламодатели има и платена версия на търсачката.

Материалът е преведен от Wired.com и се публикува под редакцията на PR Kernel