Евтин интериор

През м. май 2008 екипът на Интериор сцена гостува на шоуто на Марта Вачкова „Жените” по БНТ. Темата беше: „Как да си направим евтин интериор?”. Предаването ще се излъчи през месец май. Е, КАК се прави евтин интериор?

От еволюционна гледна, жената е тази, която винаги е била натоварена със задачата да се грижи за семейното огнище. Замислете се всъщност, кой взима решенията що се отнася до обзавеждане и аранжиране? Дори да има изключения, това си е преимущество на нежния пол.

Трябва да признаем, че 21 век значително разклати стереотипите за ролите на мъжа и жената. Преди стотици години мъжете са ловували, а жените са пазели дома и потомството. Днес, матриархатът малко по-малко се промъква и у нас. Съвременните майки са натоварени със все повече отговорности. Дамите прекарват все по-малко време у дома. Има неща обаче, които не се променят. Интериорът си остава любима сфера на жената. Тя иска да го планира така, че да създаде уютна и защитена територия за себе си и семейството си.

Не чакайте да се НАЛОЖИ обновяване на интериора. Правете го винаги, когато разполагате с време и финансова възможност. Малките промени също са от значение. Поддържайте дома си така, както поддържате външния си вид. Почиствайте и подреждайте. Законите са два: грижа и любов.

ЕВТИН ИНТЕРИОР, който изглежда скъп.

Идеята е да вложите възможно по-малко средства, за да се съобразите със собствените си възможности. При това никой да не разбере.

ЕВТИН интериор не е обратното на МОДЕРЕН или ВПЕЧАТЛЯВАЩ. Освен чрез скъпи дизайнерски мебели, изящният дизайн се постига и чрез подбрани цветове, стратегическо организиране на пространството и аранжиране.

Дори да сте планирали достатъчно голям бюджет за работата по интериора, едва ли ви се иска да трошите пари там, където не се налага. По-изгодно е да се инвестира в качество, а не в показна атрактивност.

Един от триковете, за да постигнете това са, разбира се, … цветовете. Прочетете повече за това в „Интериорен дизайн в търговски обект. Цветовете за бизнеса”.

Не всеки може да си позволи изящна модерна мека мебел. Да се сдобиете с чисто нов диван на ниска цена изглежда много по-лесно. Евтините дивани понякога изглеждат невзрачно…. По-доброто в случая е да претапицирате гордата стара мебел.

“Старо” отдавна вече не означава “демоде”. Може да вземете антична мебел – подарък от бабината къща, да си купите маса втора употреба или да запазите част от обзавеждането при ремонта. Във всеки от тези случаи трябва да направите освежаване и почистване. Особено интересен резултат ще постигнете ако използвате мебелите “на възраст”, за да постигнете цялостна ретро визия.

Напоследък се котират умишлено състарени мебели. Понякога изпълнението е толкова добро, че те трудно се различават от античните. Ако се спрете на такава концепция, драскотините и вдлъбнатините по обзавеждането са позволени. Това обаче си е опасна зона. При недобро съчетаване на стиловете има риск интериорът да понамирисва на нафталин…

ЕВТИН ИНТЕРИОР без евтини номера

Понякога думичката „евтин” извиква негативни асоциации – на зле изглеждащо и некачествено. Със сигурност не искате това.

Необходима е сериозна работа, за да се постигне и функционалност, и естетика, като същевременно се спестят ненужни разходи.

ЕВТИН интериор не е обратното на МОДЕРЕН или ВПЕЧАТЛЯВАЩ. Освен чрез скъпи дизайнерски мебели, изящният дизайн се постига и чрез подбрани цветове, стратегическо организиране на пространството и аранжиране.

Забележете този фрагмент от всекидневна. Още на пръв поглед прави впечатление на добро изпълнение и симпатична визия. И сякаш малко небрежно… Вгледайте се внимателно и ще забележите, че вътрешното пространство е организирано съвсем прецизно. Всеки цветови елемент е повторен и това изгражда хармоничен имидж на помещението. Нищо не е самоцелно.

ПЪРВО ПРАВИЛО. Евтин интериор не се постига задължително с евтини мебели. Работата по вътрешния дизайн включва още много елементи, които засягат бюджета.

ВТОРО ПРАВИЛО. Грешките излизат скъпо. Поставянето на вратите е един от последните етапи. Внасяйки диван или друга обемна мебел може да нараните повърхността на вратата. Това е поправимо, но няма да е лесно… По-добре този момент да се избегне.

ТРЕТО ПРАВИЛО. Поръчването на обзавеждане от частна малка работилница ще ви излезе по-скъпо, отколкото да разчитате на конфекцията. Това не е толкова страшно, колкото звучи. Посвещавате няколко дни на обиколка на мебелните салони. Впускате се в търсене на мечтаното обзавеждане… По-евтино, може да откриете идея, забелязана в сайт за интериор или списание… Мебелният маратон ще си струва.

Златното правило. И планирането, и изпълнението на интериора ще бъде финансово разумно, когато е налице успешна комуникация със специалистите. Дизайнерите и изпълнителите имат опит и информация, с която обикновеният потребител не разполага. Когато изберем услугата „интериорен дизайн”, добре е да се доверим на специалиста и да се вслушваме в неговите съвети. Това особено касае извършването на покупка – къде, кога и т.н. Специалистът ще ви насочи към сезонно изложение, промоционална оферта в даден магазин или нов мебелен салон.

Интериорният дизайнер често работи в сътрудничество с мебелни къщи и магазини за обзавеждане. В такива случаи фирмите предлагат отстъпки и намаления за осъществяване на цели проекти.

Автор: Мая Георгиева,
Интериор сцена