Екипировката използвана при туризъм – II част

Продължаваме с втората част на статията за екипировката, която се използва при туризъм.

Спалните чували

Спалният чувал пази топло, като задържа вътре в себе си въздух, който пък от своя страна е затоплен от топлината на тялото ви. Спалните чували има скала, която отчита нивото на комфорта, а това представлява минималната температура, при която човекът използващ го ще се чувства добре. Например, човек използващ спален чувал, на който е посочена минимална температура 0°С, ще се чувства добре на места, където температурата не пада под тази стойност.

Температурната скала при спалните чували трябва да се използва само като ориентир. Ако имате възможност да избирате и разбира се можете да си го позволите, изберете спалния чувал, който предлага удобство при по-ниски температури.

Пух или синтетика?

Спалните чували от изкуствени материали или синтетика са добър избор за деца или начинаещи туристи. По-евтини са, изсъхват по-бързо ако се намокрят, но за сметка на това са малко по-тежки. Пухът обикновено е избора на хората с опит. Той има допълнителни изолиращи свойства и предлага наистина невероятна топлина. Може да бъде събран в много по-малко място и ще продължи да превъзхожда чувалите от синтетика за години напред. Пухът е по-скъп от синтетиката, но имайки предвид очакванията за трайност, трябва да се замислите дали да не направите тази инвестиция. Единственият му недостатък е, че ако се намокри, изисква повече време да бъде изсушен.

Формата

Мумия – прибрана и удобна форма с качулка за главата. По-широки са при раменете и по-тесни при краката. Формата им може да е ограничаваща, но пък ги прави ефикасни по отношение на мястото, което заемат. Задържат топлината много добре и обикновено са леки на тегло.

Тип одеало – това са спални чували за по-топло време. Предлагат пространство да се движите и са малко по-тежки и обемни. Удобни са за деца или за семейни почивки, но не се използват от сериозните туристи и пътешественици заради недобрите им изолиращи свойства и обема. Самата форма позволява да изгубите прекалено много топлина.

Полу-правоъгълни – тези спални чували са нещо средно между чувалите тип одеало и тип мумия. Те са широки при раменете и таза и по-тесни при краката. Предлагат повече пространство от тези, които са тип мумия, което пък означава, че има повече въздух, който да задържа топлината и могат да са добър избор за тези, които не обичат ограниченията на чувалите мумия. Някои модели имат и качулка.

Това, което ви представихме в двете части на статията, е само част от екипировката, която се използва при туризъм. Все пак се надяваме, че ще послужи като въведение за начинаещите и неопитни туристи, когато решат да избират оборудването си. Успех и избирайте умно!